Kdo je pretežno odločil o “drugem tiru”?

Vir:Twitter

Nedeljki referendum o drugem tiru je za las uspel, svojo voljo na nekaj več kot 3100 voliščih je namreč izrazilo nekaj manj kot 351.000 Slovencev (20,5% volilnih upravičencev). Vsi ostali so ostali doma in verjeli, da o tem potrebnem in pomembnem projektu morajo odločiti drugi, tisti, ki so jim dodeljene odgovornosti v skladu s pooblastili. V tem primeru vlada in resorno ministrstvo, ki ga vodi minister Gašperšič. Ali je bila njihova odločitev pravilna, bo prinesel čas, dejstvo pa je, da je z včerajšnjim dnem Zakon o drugem tiru uveljavljen. V praksi to pomeni, da projekt “gre” v izvajanje umeščanja samo enega tira, ki bo stal cca. najmanj 1 MILIJARDO EVROV + DDV. 

O drugem tiru odločili predvsem starejši, tisti nad 60 let!

Nedeljki referendum pa je postregel s še eno nevarnostjo, ki nas mora skrbeti. Volitev se namreč niso udeleževali mlajši volivci do 25 leta starosti, torej tista populacija, ki bo z “drugim tirom” pretežno živela in občutila nedeljsko odločitev vseh, ki so ostali doma. Vemo, da iz investicijske dokumentacije vladnega predloga izhaja, da bi se naj investicija samo v en tir poplačala v 40 letih. In kdaj z umeščenim dodatnim tirom? Skrbeti pa nas mora, da so o drugem tiru odločili starejši volivci. Pretežno tisti nad 60 let. Ravno oni so po pogovorih pretežno glasovali ZA projekt in verjeli, da so s tem “pomagali” svojim vnukom, pravnukom…Tako so odločilno prispevali k volivnemu izidu, ki  je s 53,46 % ZA uveljavitev zakona in 46,54 % PROTI uveljavitvi.

Vprašanje, ki bo ostalo neodgovorjeno pa je, ali so podporniki zakona imeli “čiste” informacije za svojo odločitev ali pa so s svojo odločitvijo odločali le PROTI pobudnikom referenduma!

Uredništvo