Kdo vam laže? Stranka SD in Levica o tankih in bojnih helikopterjih (DOKAZ)!

Foto: fb (SD)

Prvi poklicani minister za obrambo Matej Tonin tokrat jasen: V zakonu nikjer ne piše, da bo Slovenija kupovala tanke in bojne helikopterje. Je pohlep po oblasti res tako močan, da sta stranki padli na politično dno, na nivo laži?

Povzetek za razumevanje:

Posamezne opozicijske stranke si v zadnjem času prizadevajo, da bi preprečile opremljanje in modernizacijo Slovenske vojske.
Toda! Slovenska vojska nima ustrezne opreme, tisto, ki pa jo ima, je večinoma iztrošena in zato vse bolj nezanesljiva in draga za vzdrževanje. Vse od leta 2010, ko je finančna kriza zarezala v vse pore proračuna, se je največ jemalo ravno vojski. V času okrevanja in gospodarske rasti se je le obljubljalo, visoko leteči cilji pa niso bili nikoli realizirani. Ko je uzde obrambnega resorja držala stranka SD, je napovedovala ustrezno financiranje, modernizacijo in kadrovsko prenovo! Od teh obljub se ni zgodilo nič, stanje na obrambnem področju pa se je le zaostrovalo. V času zadnjih treh vlad (Bratušek, Cerar, Šarec) je žal vojska letno izgubila približno za bataljon vojakov, neprimerno je bilo nagrajevanje vojakov, priča smo bili strganim uniformam in razpadlim čevljem. In najhuje, ko so dočakali svojih 45 let, je Slovenija na njih pozabila. Je to bil izziv za mlade fante? Na vrsto je prišla vlada Marjana Šarčeva. Spet obljube, da bo vojski dala pravo mesto. In kaj je naredila? Najprej je zaradi političnega kupčkanja (napad s strani Levice) zaustavila nakup ključnega oborožitvenega sistema, potem pa je s popolnoma zgrešeno kadrovsko politiko izgubljala stotine vojakov. Rešila ni niti enega problema. Bili pa smo priča govorjenju, govorjenju in obljubljanju. Nekaj več finančnih sredstev se ni poznalo na opremi, celo več, z velikim nelagodjem so izvedli nakupe, ki so bili že v teku, vse ostalo pa so ustavili. Toda, pisale so se študije, bele knjige, opravljenih je bilo mnoooogo dolgih sestankov delovnih skupin in modrovanja.
“A sedanje opozicijske stranke niso zavajale samo Slovencev, zavajale so tudi zaveznike. Vse obljube in dokumentirane zaveze mojih predhodnikov in prejšnjih dveh premierjev zavezništvu NATO so bile prazne, sedaj pa se izkazuje, da je šlo le za zavajanje in da nikoli ni bilo iskrenega namena v zavezništvu sodelovati tako, kot smo sami obljubili. Sodelujemo v kolektivni obrambi, kjer mora vsak narediti svoj del. Mi pa očitno pričakujemo, da bodo vse naredili drugi namesto nas. Januarja so nam zavezniki jasno povedali, da njihovi davkoplačevalci ne bodo več nosili naši bremen.
V prihodnjih šestih letih bomo kupili le najnujnejšo opremo. Ko sem prišel na ministrstvo, smo se odločili, da vojski damo ustrezno mesto v družbi. Skupaj s koalicijo smo zagotovili sredstva, s katerimi bo moč kupiti opremo, ki jo vojska nujno potrebuje. Ampak pozor, kupujemo samo tisto, kar so se pretekli ministri, vlade in parlamenti zavezali, da bomo kupili. Nič in popolnoma nič drugega. Nobenih tankov, nobenih bojnih helikopterjev. Je pa res, da kupujemo oklepnike 8×8, ki bodo slovenskim vojakom nudili ustrezno varnost. Ker avtobusi niso primerni za vse bojne razmere, mar ne? Vojska brez teh nakupov ne bo mogla izvajati temeljnih nalog. Sicer pa negativne ocene jasno pričajo o stanju.
Ker smo malo manj govorili, ker smo malo manj pisali bele knjige, študije in elaborate, smo sistem vstopanja v Slovensko vojsko debirokratizirali. Skupaj z delom opozicije smo rešili vprašanje vojakov po 45. letu in drugo leto prenavljamo sistem prostovoljnega služenja in vzpostavljamo enotno točko vstopanja v Slovensko vojsko. In veste kaj? Tako vojaki kot mladi so videli, da se je nekaj spremenilo. Trenutno imamo letos toliko prihodov kot odhodov in nismo tako, kot pod Šarčevo vladavino, izgubili bataljona vojakov.
Sedaj, ko je jasno, da bo Slovenska vojska primerno opremljena in ko se kadrovska slika izboljšuje, pa se je pokazal pravi obraz posameznikov in političnih strank. Postalo je popolnoma jasno, da je ponosna, popolnjena in moderna vojska za številne moteča in si je ne želijo. Vse blefiranje iz preteklosti je prišlo na plano.
Zato vas, spoštovane Slovenske in Slovenci, pozivam, da ne nasedate poceni populizmu dela opozicije. Ne nasedajte posameznikom, ki so v preteklosti veliko govorili, nič naredili, razen da so spletkarili in zavajali, sedaj pa se vam predstavljajo kot strokovnjaki in poznavalci. Ocenjujte dejstva, ocenjujte nas po uspehih ali neuspehih. Predvsem pa vas prosim, pomagajte nam, da slovenska država dobi takšno vojsko, kot si jo Slovenci zaslužimo”, pojasni prvi mož obrambe, Matej Tonin.
Uredništvo