Obljube so, denarja ni

Koalicija je včeraj sklenila, da bo povečala najnižje in najvišje plače v javnem sektorju. Osnovnih plač pod minimalno po besedah predsednika vlade Roberta Goloba ne bo več, najvišje plače, kamor bodo spadali funkcionarji, pa bodo sedemkrat višje od najnižjih. 

Dejstvo je, da je plačni sistem zaradi parcialnih dogovorov in predvsem zaradi nekontroliranega izpolnjevanja predvolilnih obljub te vlade razpadel. Kako resno vlada misli z reformo, bo pokazal čas. Poleg zdravstvene reforme, ki je zaenkrat kljub požaru še v fazi klicanja na pomoč, so sedaj pričeli z analizo stanja na področju plačnega sistema v javnem sektorju.

Ob tem, da za Golobovo obljubo dodatka sodnikom in tožilcem šele iščejo pravno podlago in da je vlada zdravnikom v sporazumu obljubila dvig plač z januarjem 2024, se bo anarhija na področju plač nadaljevala v nedogled. Proteste so poleg upokojencev, ki so se včeraj množično udeležili protesta v Ljubljani, napovedale še druge skupine v javnega sektorja.

Na podlagi včerajšnjih izjav Roberta Goloba pa se upravičeno lahko sprašujemo, od kje denar za vse obljube. Premier je včeraj že povedal, da za vse ne bo denarja. Smo priča vnovičnemu zavajanju?

M.Z.