Vlada se jeseni ni odločila za uskladitev pokojnin

Pokojnine, ki jih bodo upokojenci prejeli v torek, bodo zopet nižje. Pri novembrskih in decembrskih pokojninah je bil izplačan 4,5-odstoten dodatek, kar pa ni bila uskladitev pokojnin. Z januarjem bodo upokojenci prejeli enak znesek, kot so ga prejeli oktobra prejšnje leto.

Svet ZPIZ je vladi septembra sicer poslal predlog o zvišanju pokojnin za 4,4 odstotka. Predlagali so izredno uskladitev, pogoji za to (8,2 % gospodarska rast v letu 2021 in inflacija) so bili izpolnjeni. Vendar je vlada Roberta Goloba predlog ignorirala in namesto tega upokojencem namenila le dvomesečno povečanje pokojnin v obliki draginjskega dodatka. Tako so tisti z najnižjimi pokojninami v novembru in decembru prejeli po 12€, tisti z najvišjimi pa več kot 150€ dodatka.

Pokojnine naj bi se redno uskladile februarja, a ob več kot 10-odstotni inflaciji je predvidena uskladitev v višini 4,9 odstotka prejemka, ki je bil izplačan oktobra 2022.

Odtegljaji bodo zaradi zvišanja minimalne plače nižji. Tako bo prejemniku v primeru kreditov ostalo 76 odstotkov minimalne plače (914,55€), v primeru plačevanja preživnine pa je ta znesek določen pri 50 odstotkih minimalne plače oz. pri 601,68€ mesečno.

Zaradi vladne ignorance do upokojencev bo civilna iniciativa Glas upokojencev Slovenije organizirala protest. “Dovolj je bilo posmehovanja in zavajanja upokojencev,” pravijo v ljudski iniciativi upokojencev in vabijo, da se jim 1. februarja ob 15. uri pridružite na Trgu republike v Ljubljani in izrazite nestrinjanje z odnosom aktualne vlade do upokojencev.

M.Z.