S ponedeljkom je vlada odpravila nekaj protikoronskih ukrepov. Ostala je med drugim obvezna uporaba zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in v javnem prometu. Maske morajo še naprej uporabljati učenci, dijaki in študentje med poukom oziroma med predavanji. V zadnjem času so k odpravi nošenja mask pozvali ravnatelji in nekateri zdravstveni strokovnjaki.

“Verjamem, da bomo v naslednjih dneh, verjetno proti koncu počitnic, lahko razmišljali tudi o tem, ali so maske v prvi triadi in v šolah potrebne. In če bo situacija vztrajala na tej poti kot trenutno, bo to gotovo eden od prvih, če ne prvi ukrep, ki mu bomo sledili, če ga bo podprla tudi stroka,” je odgovoril na pozive k odpravi mask v šolah odgovoril minister Janez Poklukar.

Od ponedeljka naprej v večini dejavnosti ni več porebno izpolnjevati PCT-pogoja, razen v zdravstvu, socialnem varstvu in zaporih. Izpolnjevanje PCT-pogoja je nujno v primeru sprejema v bolnišnico ali v primeru invazivnih posegov, kot so endoskopija ali posegi v ustni votlini. Ni pa več potrebno za obisk zdravstvenega doma in za specialistično ambulantno obravnavo.

Zaposlenih v zdravstveni dejavnosti morajo PCT-pogoj še vedno izpolnjevati zaposleni v bolnišnicah, zaposleni v zdravstvenih domovih pa ne več. V domovih za starejše je izpolnjevanje pogoja še vedno potrebno za zaposlene in oskrbovance, enako velja tudi za zapore. Za zaposlene je v teh primerih testiranje še vedno brezplačno.

C. U.