Kmalu v uspešno zdravljenje raka pri psih

Kmalu cepivo proti raku tudi pri psih

Ukrepe za izboljšanje počutja živali je treba implementirati v veterinarske, etološke, ekološke, gospodarske in etične pomisleke. Veterinarji so tisti, ki si morajo nenehno prizadevati in biti vodilni zagovorniki dobrega počutja živali v nenehno razvijajoči se družbi. To jim veleva podpis skupne izjave o vlogah veterinarjev pri spodbujanju dobrega počutja živali.

Skupno izjavo o vlogah veterinarjev pri spodbujanju dobrega počutja živali podpisali AVMA (Ameriško združenje veterinarjev), FVE (Združenje veterinarjev Evrope) in CVMA (Kanadsko veterinarsko medicinsko združenje)

Zaveza veterinarjev je plod priznanja, da so živali čuteča bitja in da si zaslužijo dobro počutje v svojem življenju. To pa pomeni tudi pošten boj proti raku, ki je mnogokrat še “nedodelan” pri trpljenju psov, ki so ga dobili.

Raziskovalci na veterinarskih fakultetah trenutno raziskujejo nove, inovativne pristope k zdravljenju raka pri hišnih ljubljenčkih. Napredek je dosežen že, ko najdejo terapije in načine zdravljenja, ki pomagajo živalim z rakom živeti dlje in jim izboljšajo kakovost življenja. Ena izmed slednjih je zagotovo imunoterapija (dvig odpornosti za preprečevanja nastanka raka), druga cepljenja za boj proti raku. Ta trenutek naj bi “delali” na cepivo, ki “pride prav” v bitki s kar 7 najpogostejšimi različnimi vrstami raka.

Spomnimo, da je nedaleč nazaj tudi Slovenija ob sprejemu sprememb v Zakonu o zaščiti živali skozi razpravo sledila stroki in se strinjala, da so živali čuteče, sposobne izkusiti pozitivna čustvena in fizična stanja ter občutke, pa tudi negativna stanja, kot so bolečina, strah in frustracija.

V skladu s tem so združenja izjavila, da si živali zaslužijo ustrezno nego, upoštevanje in spoštovanje ter da morajo živali imeti dobro življenje in humano smrt.

Uredništvo