Bo včerajšnji pogovor prinesel napredek?

Predstavniki kmetov pod vodstvom predsednika sindikata kmetov Antona Medveda so se včeraj sestali s premierjem Robertom Golobom in kmetijsko ministrico Ireno Šinko. 

Po besedah Medveda so pregledali 15 zahtev za reševanje perečih težav v kmetijstvu in od premierja Roberta Goloba dobili le zagotovilo, da v dveh letih še ne bo davka na nepremičnine.

Oblikovali naj bi tudi delovno skupino, ki naj bi v naslednjih treh tednih zbližala stališča kmetov in vlade. V kolikor v treh tednih ne bo napredka, bodo intenzivnost protestov stopnjevali.

Na pogovoru je bil prisoten tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki je glede upravljanja območij Natura 2000 napovedal usmeritve, ki naj bi že v letu 2023 zbližale stališča s kmeti.

V Odmevih na RTV Slovenija je Medved navedel Golobovo obljubo, da bo davek na nepremičnine v naslednjih dveh letih za kmete zamrznjen, katastrski dohodek pa se bo v naslednjem letu zaradi suše zmanjšal za 50 odstotkov. Prav tako naj naslednje leto omejeni dejavniki ne bi bili obdavčeni.

Okoljske ukrepe, ki so posledica evropske direktive in jih aktualna vlada med vrsticami podpira, bodo kmetje pretresli in vladi predlagali alternativo. Kmetje zahtevajo, da se zaradi evropskega zaostrovanja pogojev kmetovanja, ki slovensko kmetijstvo in s tem posledično prehransko samooskrbo uničuje, ta režim revidira, ali pa se kmetom zaradi omejitev izplača stoodstotna odškodnina.

Slovenski kmetje že zaradi naravnih danosti vseskozi izvajajo trajnostno kmetovanje, ki zajema ekonomski, socialni in okoljski vidik, zato dodatne omejitve povzročajo več škode, kot koristi.

Večina slovenskih kmetov na podlagi dogodkov v zvezi dodatki sodnikom in tožilcem Golobovim obljubam sicer ne verjame, a bodo proteste za tri tedne kljub temu zamrznili. V kolikor bodo ugotovili, da jih predsednik vlade in ministrica ne jemljeta resno, bodo proteste zaostrili.

M.Z.