Tolkalna skupina Murska Percussion Ensemble (MPE) deluje v pomurski regiji od leta 2007. Učitelj tolkal, Denis Dimitrić, sicer akademski glasbenik in profesor tolkal, je zbral svoje učence, ki so izkazovali željo po skupnem muziciranju. Iz šolske komorne skupine je nastala skupina, ki se je lahko pohvalila tudi z nastopi izven glasbene šole. Njihov prvi javni nastop je bil na občinski proslavi v Murski Soboti leta 2007.

vir: arhiv MPE

Člani skupine so kljub poznejšim različnim študijskim interesom ostali skupaj. Druži jih želja po skupnem muziciranju in medsebojnem sodelovanju, aktualizaciji in prepoznavi tolkal v širšem okolju ter tolkalnih zasedb. S svojim delovanjem bogatijo lokalno pomursko in širše okolje ter vplivajo na dvigovanje kulturne ozaveščenosti o vlogi tolkal v glasbi.

Druži jih želja po skupnem muziciranju in medsebojnem sodelovanju

Danes so nekateri člani učitelji v glasbenih šolah in spodbujajo mlade k skupnemu igranju tudi po končanem glasbenem izobraževanju ter da ti razvijajo veščine za 21. stoletje, kot je zmožnost za drugačno in kreativno sodelovanje učiteljev ter učencev.

V lokalnem okolju so obogatili marsikatero pomembnejšo prireditev:

  • proslavo ob občinskem prazniku Mestne občine Murska Sobota (2007),
  • proslavo ob kulturnem prazniku v Občini Beltinci (2009, 2012),
  • proslavo ob 90-letnici Gimnazije Murska Sobota (2009),
  • državno proslavo ob obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (2015)
  • državno proslavo ob dnevu državnosti (2021)
  • državno proslavo ob obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (2021)

 

vir: arhiv MPE

Delovanje skupine je že zdavnaj preraslo zgolj poustvarjanje glasbe za skupino klasičnih tolkal in izvedbo lastnih koncertov. Z zagnanostjo in strokovno rastjo člani skupine mrežijo posameznike, ki želijo sodelovati, ustvarjati in bogatiti kulturno zakladnico ne le lokalno, ampak tudi izven meja.

 

Sodelovanje z belgijskim skladateljem, Walterjem Mertensom, je obogatilo tudi zakladnico kompozicij za tolkala z novonastalo skladbo »Murkaden«. Skladba je posvečena prav skupini MPE za njihovo gostovanje v Belgiji.

V sodelovanju s skupino Brass Band iz Slovenije je nastalo novo glasbeno delo mladega slovenskega skladatelja, Aleksandra Čonča, z naslovom »In Harbbour of Light«.

Skupina pa je v preteklosti sodelovala tudi s fakulteto Wheaton College iz ZDA, Prekmursko godbo Bakovci, klarinetistom Jožetom Kotarjem in Akademijo za glasbo v Nišu (Srbija).

V sodelovanju z Akademskim pevskim zborom Maribor so pod vodstvom dirigentke, Tadeje Vulc, junija 2021 v Dvorani Union v Mariboru izvedli krstno izvedbo Maše razsvetljenja avtorjev Mateja Kastelica, Tineta Beca, Andreja Makorje in Nane Forte.

vir: arhiv MPE

Gostovali so že v Belgiji, Srbiji in na Hrvaškem. Tako se je porodila ideja o ustanovitvi nevladne mednarodne organizacije Colours of Rhythm, ki bo združevala tolkaliste v mednarodnem tolkalnem orkestru. Ustanovitelji omenjene organizacije so Boris Bunjac, profesor tolkal v Nišu, Davor Maraus, profesor tolkal na Akademiji za glasbo v Sarajevu, in član skupine MPE, Denis Dimitrić. Ideja je takoj zaživela in uradna otvoritev organizacije Colours of Rhythm je bila že istega leta konec oktobra v Nišu. Tam so se zbrali študenti tolkal iz Skopja (Severna Makedonija), Niša (Srbija), Sarajeva (BiH) in Foggie (Italija) ter izvedli skupni koncert, o katerem so poročali predvsem tuji mediji.

Porodila se je ideja o ustanovitvi nevladne mednarodne organizacije Colours of Rhythm, ki bo združevala tolkaliste v mednarodnem tolkalnem orkestru.

Člani MPE ostajajo zvesti svoji viziji, ki jo čutijo kot poslanstvo, t. j. širjenje sodelovanja, s katerim vplivajo na prepoznavnost Prekmurja izven meja, nudenje glasbenih užitkov z ozaveščanjem publike o neskončnih zmožnostih palete zvočnih barv in prvinskih ritmov.

Člani skupine MPE so: Tomi Došen, Vesna Vavtar, Primož Škafar, Gregor Pojbič, Jan Hari Dimitrić, Črtomir Antolin, Lazar Čolović in Denis Dimitrić.

 

M. Z.