Koalicija v Državnem zboru RS proti predlogu SDS za ukinitev obveznosti registracije koles s pomožnim motorjem do 25 km/h!

Foto:Pixabay

DZ je v torek zavrnil predlog novele zakona o motornih vozilih, s katero so poslanci SDS predlagali ukinitev obveznosti registracije koles s pomožnim motorjem oz. mopedov, ki ne presežejo hitrosti 25 kilometrov na uro in sklenili, da slednji ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

39 poslancev glasovalo proti, 27 za spremembo!

Poslanska skupina SDS je namreč 16.10.2018 v parlamentarni postopek vložila novelo zakona o motornih vozilih, s katero je predlagala ukinitev obveznosti registracije koles s pomožnim motorjem oziroma t. i. mopedov. Gre za tista kolesa s pomožnim  motorjem, pri katerih trajna nazivna moč pogonskega motorja ne presega 4 kW, konstrukcijsko določena hitrost pa ne presega 25 km/h. Cilj, ki so ga zasledovali, je nepremostljive administrativne ovire in zaplete, ki jih prednje postavlja zakonska obveznost registracije mopedov, sprejeta v času vlade Mira Cerarja in stroški, ki ob tem nastajajo lastnkom (tudi do 160 EUR za ureditev dokumentacije in prve registracije).

Spomnimo, da je DZ v septembru 2016, tudi po vetu državnega sveta, ponovno podprl dopolnitve zakona o motornih vozilih ter novelo zakona o pravilih cestnega prometa za vozila, ki ne presežejo hitrosti 25 kilometrov na uro. Določil je, da je slednja potrebno registrirati, njihovi vozniki pa bodo morali uporabljati čelado.

Uredništvo