Tatvine so vse pogostejše

Tatvine  koles v Republiki Sloveniji so dokaj pogosta kazniva dejanja, kjer pa ni izjema tudi območje Policijske uprave Murska Sobota. S toplim vremenom je uporaba koles pogostejša, s tem pa je nevarnost, da vam kolo enostavno ukradejo, tudi veliko večja.

Storilci  zelo  pogosto  izkoriščajo predvsem trenutke nepazljivosti oškodovancev, ko kolesa ne zaklenejo oz. ga primerno zavarujejo in tako na lahek način izvršijo tatvine koles.

Kazniva dejanja tatvin koles na območju PU Murska  Sobota so razpršena, vsekakor pa imajo storilci več priložnosti na mestih, kjer je več koles, ki niso v varovanem ali ograjenem prostoru. Zato je zelo pomembno preventivno obnašanje njihovih lastnikov in uporabnikov.

Policisti gotavljajo, da  oškodovanci  ob prijavi tatvine kolesa vedo povedati le znamko in barvo svojega kolesa, drugih podatkov pa ne, kar policiji dodatno otežuje raziskovanje teh dejanj.

Policisti zato svetijejo, da:

– lastniki svoje kolo vedno primerno zavarujejo, ga priklenejo s ključavnico (hkrati za okvir kolesa in eno od koles);

–  da lastnik kolesa nima samo pod vizualnim nadzorom, na primer pred lokalom, ampak, da kolo zaklene.

–  naj bo ključavnica kakovostna, ki ima označeno odpornost proti poškodbam z različnimi predmeti in orodji

– naj bo veriga iz kaljenega jekla, saj je takšne ključavnice težko preščipniti tudi s kleščami, ki jih tatovi najpogosteje uporabljajo;

– naj lastniki kolesa ne puščajo doma na dvorišču nezaklenjena, ampak naj jih hranijo v zaklenjenem prostoru;

– si zapišete podatke o kolesu in če vam kolo ukradejo, tatvino prijavite policiji in posredujete policistom čim več podatkov.

M.Z.