Zaupanje v vojsko raste

Najnovejša raziskava Ogledalo Slovenije, ki jo dvakrat letno pripravi agencija Valicon, kaže, da vojska in poklic vojaka uživata visoko zaupanje, ki se je v primerjavi z lanskim oktobrom še povišalo. Poklic, ki mu Slovenci najbolj zaupamo, je še vedno gasilec, ravno tako civilna zaščita sodi med institucije, ki med prebivalci zbujajo največ zaupanja.

Na Ministrstvu za obrambo so prepričani, da je visoka podpora institucijam, kot sta civilna zaščita in vojska, plod dobrega dela v minulem obdobju in vlaganj v obrambni resor.

Slovenska vojska je lani poleti ob požarih na Krasu  zagotavljala tako pomoč pri gašenju iz zraka kot tudi logistično podporo, ob suši je s cisternami zagotavljala prevoz vode v slovensko Istro in se takoj odzvala ob poplavah v Osilnici in Kostelu. Prisotna je tudi pri izvedbi športnih tekmovanj, kot so svetovni pokal v biatlonu na Pokljuki in obe prireditvi v Planici, Nordijsko prvenstvo in Svetovni pokal v smučarskih skokih.

Pomembno vlogo Slovenska vojska opravlja tudi ob zagotavljanju helikopterske nujne medicinske pomoči in gorskih nesrečah.

Foto: gov.si

Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do 2040 predvideva ambicioznejše doseganje obrambnih izdatkov, saj bo za sodobno vojaško opremo in oborožitev Slovenske vojske vsako leto namenjeno vsaj 20 odstotkov skupnih obrambnih izdatkov. Nabavila se bo tudi opremo za dvojno rabo in krepitev zmogljivosti Slovenske vojske, ki bo lahko uporabljena v podporo sistema zaščite in reševanja.

Slovenska vojska (foto: fb)

Zanimanje za služenje domovini v zadnjem obdobju raste, kar se kaže tudi med številnimi dijaki in študenti, ki se vsako leto prijavijo na različne tabore za mlade. Zaradi velikega zanimanja so letos odpravili omejitev števila prijavljenih in omogočili udeležbo na taborih vsem, ki imajo to željo.

M.Z.