Ustanovitev preiskovalne komisije za ugotovitev nezakonitih poslov Roberta Goloba lahko omogočijo tudi državni svetniki

Državni svet RS bo na predlog državnega svetnika Andreja Poglajena na današnji seji odločal o predlogu za ustanovitev preiskovalne komisije, ki se bo ukvarjala s poslovanjem podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnim nezakonitim financiranjem Gibanja Svoboda.

Namen parlamentarne preiskave je med drugim pojasniti in razjasniti vsa dejstva in okoliščine ter oceniti dejansko stanje domnevnega finančnega izčrpavanja podjetja Gen-I in nezakonitega financiranja volilne kampanje stranke Gibanje Svoboda za državnozborske volitve leta 2022, je navedeno v objavljenem predlogu za odreditev preiskovalne komisije.

Člani preiskovalne komisije bodo v primeru njene ustanovitve obenem ugotavljali vlogo in odgovornost nekdanjega predsednika uprave družbe Gen-I in aktualnega premierja Roberta Goloba v obdobju, ko je bilo to podjetje pod prevladujočim vplivom ali v lasti države, in sicer s kakšnim interesom naj bi domnevno ravnal nezakonito oziroma v nasprotju z veljavno zakonodajo.

“Odreditev predmetne parlamentarne preiskave je utemeljena in nujna, ker so se v medijih pred in med volitvami v državnem leta 2022 širile informacije o domnevno spornem financiranju predvolilne kampanje politične stranke Gibanje Svoboda ter o domnevno spornih poslovnih dejavnostih, in sicer za poslovno svetovanje podjetja Gen-I za podjetje KCA, katere ustanoviteljica je bila Vesna Vuković, sedaj generalna sekretarka Gibanja Svoboda.

V primeru današnje potrditve predloga v Državnem svetu RS bo v skladu z Ustavo RS Državni zbor odredil ustanovitev preiskovalne komisije brez predhodnega glasovanja o tem.

Naj spomnimo, da je Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke ustanovitev preiskovalne komisije že načrtovala, a zahtevo lahko vloži le s podpisi najmanj 30 poslancev. Ker Nova Slovenija – krščanski demokrati podpisov ni prispevala, bodo ustanovitev komisije in pregled morebitnih nezakonitih dejanj predsednika vlade Roberta Goloba omogočili državni svetniki.

M.Z.