Republika Avstrija je 11. oktobra 2023 obvestila Evropsko komisijo, Evropski parlament in države članice, da za obdobje od 12. novembra 2023 do 11. maja 2024 ponovno podaljšuje nadzor na notranji schengenski meji z Republiko Slovenijo.

Gederovci, mejni prehod (foto: M.Z.)

Osnovni razlog za to odločitev so nestabilne migracijske in varnostne razmere v EU, izrazito povečanje števila ilegalnih migrantov na tako imenovani balkanski poti in posledično s prosilci za azil preobremenjen nacionalni sistem ter številna varnostna tveganja v povezavi z vojno v Ukrajini. Ukrepi, ki jih trenutno izvaja Slovenija, torej niso zadovoljivo nadomestilo za obstoječi začasni mejni nadzor.

Aktualna vlada Republike Slovenije pod vodstvom Roberta Goloba se z ukrepom Avstrije ne strinja in meni, da je Republika Avstrija sprejela prekomeren ukrep. Nestrinjanje lahko razumemo tudi kot valjenje krivde za lastno nesposobnost.

Obljubljali so nova stanovanja za mlade, sedaj gradijo stanovanja za migrante

Država je dolžna zaščititi lastne državljane in to je Avstrija storila izključno zato, ker Golobova vlada s podiranjem zaščitne ograje, ustvarjanjem bivanjskih objektov za ilegalne migrante in obilnim financiranjem NVO, ki migrantom brez ustreznih dokumentov pomagajo na poti v Slovenijo, v delu srednjeevropskem prostoru ustvarja pravi kaos.

M.Z.