Inštitut Mediana za RTV Slovenija minulo nedeljo izvedel javnomnenjsko anketo, ki je Gibanje Svoboda in Roberta Goloba postavila na prvo mesto vseh možnih kategorijah.

Anketa Roberta Goloba in Gibanje Svoboda predstavlja kot glavnega izzivalca Janeza Janše in SDS, pa tudi že kar kot zmagovalca volitev. Robert Golob je na lestvici priljubljenosti prehitel celo predsednika republike Boruta Pahorja, z lestvice pa je neznano kam izginila pred tem zelo priljubljena Ljudmila Novak.

foto: RTV SLO

V analizi podatkov o podpori parlamentarnim strankam je Mediana s parlamenta poslala Desus, SNS in SAB. S tem sporočajo ostalim strankam na levi, da se morajo pridružiti Golobu. Odstotki podpore parlamentarnim strankam upanje za preboj v Državni zbor RS kažejo le še SD-ju in Levici.

 

foto: RTV SLO

Po razvrstitvi strank skupaj z bodočimi udeleženci volitev se pritisk na leve stranke, še posebej na SD in LMŠ, dodatno stopnjuje. Med vrsticami je komentatorka, sicer direktorica Mediane Janja Božič Marolt, vse leve stranke razen Levice postavila v kot z nalogo, da se pridružijo Golobu. Če pogledamo še rezultate ostalih strank, je moč opaziti naslednje. Koalicijo Povežimo Slovenijo,  katere volilni rezultat bi lahko na teh volitvah odločal o sestavi nove vlade, samozvana “raziskava” postavlja pred vrata parlamenta. V primerjavi s prejšnjim mesecem pada tudi podpora Aleksandri Pivec. Gre za dobesedno izločanje sredinskih strank, ki bi kakorkoli lahko škodovale rezultatu Goloba.

Na podlagi videnega se laiku nehote postavi vprašanje, ali gre pri Mediani za raziskavo, ali pa za ustvarjanje javnega mnenja.

Vsekakor pa obstaja podobnost delovanja Mediane v primerjavi z dogajanjem pred prejšnjimi parlamentarnimi volitvami. Pred štirimi leti sta Ninamedia in Mediana takratni novi obraz Marjana Šarca prav tako vključili v svoje redne meritve, pred tem je ta recept bil poleg močne medijske podpore uporabljen še pri “ustoličenju” Zorana Jankovića in Mira Cerarja. Zoran Janković in Miro Cerar sta politično pot zaključila na zelo podoben način, enako se obeta Marjanu Šarcu.

Po poročanju Bojana Požarja gre Kučanovo zadnjo bitko, v kateri zahteva, da mora še pred volitvami priti do koalicije med Golobom in celotno levo opozicijo. Vse kaže, da promocijo Goloba peljejo zelo previdno. Obstaja namreč strah, da samo en nastop Luke Mesca lahko projekt uniči. Stranka Levica namreč ne more sodelovati z nekom, ki kot direktor državne firme prejema 45 tisoč evrov plače (trenutno baje samo okoli 14 tisoč €), poleg tega kasira milijonske nagrade. Vsako sodelovanje bi Levico uničilo, brez sodelovanja pa Golob nima 50% glasov v parlamentu. Luko Mesca je torej potrebno utišati.

Rezultate “raziskav” Mediane in Ninamedie bo v prihodnje potrebno pogledati z več zornih kotov. Glede na zelo velika odstopanja med rezultati različnih agencij pa bi bila gotovo zelo na mestu preiskava po vzoru s sosednje Avstrije. Spomnimo, da je bivšega avstrijskega predsednika vlade Sebastiana Kurza spodnesel ravno rezultat kriminalistične preiskave o prirejanju javnega mnenja.

C. U.