“Küjamo v nedelo”!

Za današnje nedelsko kosilo smo vam pripravili mlad krompir z lisičkami. Sezona nabiranja lisičk je namreč v vzponu in prav je, da si jih privošči družina tudi za nedeljsko kosilo. Sicer pa imajo lisičke 3-krat več vitamina A kot korenje, poznane pa so tudi po t.i. hinomanozi, ki spodbuja nastanek encima ergosterola (pomemben za čiščenje jeter.) in trametonolinovi kislini, ki uničuje viruse hepatitisa in ima hepatoprotektivni učinek.

Za pripravo kosila štiri članske družine potrebujemo:

  • 1 kg mladega krompirja
  • 400 g lisičk
  • 5 žlic oljčnega olja
  • morsko sol, sveže zmlet beli poper, 2 stroka česna in 2 vejici timijana

Mlad krompir očistimo tako, da ga le dobro operemo, nikar ga ne lupimo. Lisičke očistimo na suho, da ne izgubijo arome, le po potrebi pa jih na hitro oprhamo pod tekočo hladno vodo, dobro odcedimo in natrgamo v skledo.

Česen olupimo in narežemo na lističe. Pečico segrejemo na 190 °C. Krompir zrežemo v skledo na približno pol centimetra debele lističe. Dodamo 3 žlice olja, sol, česen in timijan. Dobro premešamo. Lisičkam dodamo preostalo olje, sol in malo belega popra. Nežno, a odločno premešamo. Krompir stresemo v pekač, obložen s papirjem za peko in nanj stresemo lisičke.

Vse skupaj pokrijemo s papirjem za peko in za približno pol ure potisnemo v segreto pečico. Ponudimo kot toplo malico ali skupaj z zeleno solato kot lažjo glavno jed.

Dober tek!

Uredništvo