“Küjamo v nedelo”!

Vir:Pixabay

Potrebujemo 1 veliko orado, brancina, kovača ali katero koli drugo belo ribo. Težka naj bo približno en kilogram. Potrebujemo še 5-centimetrski kos blelega dela srednje velikega pora, 1 večji korenček, 1 kos gomolja zelene (ali steblo) 1 lovorov list, 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja, morsko sol ter zrna belega pora.

Zeleno in por očistimo in drobno narežemo, korenček pa samo očistimo in vzdolžno narežemo na četrtine. Vse skupaj položimo v lonec in prilijemo približno toliko vode, da bo pozneje v drugi posodi prekrila ribo. Dodamo sol, nekaj zrn popra in lovorov list, pristavimo in počakamo, da zavre. Kuhamo 20 miniut oziroma tako dolgo, da se korenček skuha, ampak ne razkuha.

Odstavimo in nastalo jušno osnovo povsem ohladimo. Ribo medtem dobro očistimo, operemo, naoljimo in položimo v podolgovato posodo ali globok pekač s porkovom. Prelijemo jo z neprecejeno jušno osnovo in po potrebi dolijemo toliko vode, da je riba prekrita. Pokrijemo, pristavimo, ko zavre, temparaturo znižamo, ribo pa pokrito počasi kuhamo, da se zmehča. Pri kilogramski ribi to traja ribližno 12 minut (riba je kuhana, ko se oči belo obarvajo in izstopijo, hrbtno plavut pa zlahka izvlečemo s prsti).

Vmes s površine po potrebi odstanjujemo pene, da ne prekipijo. Kuhano ribo z lopaticama preložimo na segret servirni krožnik, juho pa precedimo. V precejeno juho vložimo le korenček, po okusu pa dodamo še kuhan riž ali ribano kašo čim bolj nevtralnega okusa. Na en mah smo dobili dve izjemno okusni jedi za polnovreden obrok.

Po stari navadi bi morali najprej postreči juho, se pa odločimo ali bi le najprej postregli ribo, saj bi bilo škoda, če je ne bi pojedli povsem sveže.Ribo ponudimo skupaj z dobrim svežim kruhom ali malsenim kuhanim krompirjem, poleg pa ponudimo čim boljše oljčno olje, s katerim pokapamo očiščeno, filirano ribo na krožniku, in seveda kakšno izbrano primorsko vino.

Dober tek!

Uredništvo