“Küjamo v nedelo”

Vir:Pixabay

Za današnje nedeljsko popoldansko razvajanje vam predlagamo skutno pito s češnjami in mandljevimi lističi. Če si jo boste privoščili ob družinskem “posedanju” in sproščenem klepetu, bo to odličen zaključek nedeljskega popoldneva pred novimi izzivi v naslednjem tednu.

Doma pripravljena skutna pita z letošnjimi bogato “rojenimi” prekmurskimi češnjami je še posebej slastna!

Za pripravo krhkega testa potrebujemo:

  • 250 g gladke moke
  • 100 g sladkorja
  • 150 g skute iz sladkega mleka
  • 5 dl sladke smetane
  • 4 žlice sladkorja v prahu ter
  • 500 g češenj in nekaj mandljevih lističev

Krhko testo pripravimo tako, da moko presejemo v skledo, dodamo sladkor, sol, jajce in na lističe narežemo hladno maslo. Tako pripravljene sestavine ugnetemo v gladko testo, ki ga oblikujemo v kroglo in ga nato nekoliko sploščimo ter ovijemo v prozorno folijo. Nato testo damo v hladilnik za cca. pol ure.

Češnjam odstranimo koščice (če le te še niso odstranjene) in pazimo, da ohranimo čim več njenega lastnega soka. Pečico sedaj segrejemo na 180 °C, pripravljeno testo pa razvaljamo na pomokani delovni površini (deska). Velikost naj bo prilagojeno “modelu” za pito.

Pripravljeno testo sedaj položimo v model in ga večkrat “luknjanega” z vilico damo pečt v pečico cca.30 minut. Po tem damo testo ohlajat.

Pripravimo “stepeno” sladko smetano, skuto gladko zmešamo s sladkorjem v prahu in postopoma vse vmešamo v stepeno smetano. Dobljeno zmes nanesemo na ohlajeno testo in si pri nanosu ter “obdelavi” pomagamo s hrbtno stranjo žlice. Po skuti sedaj čim bolj enakomerno razporedimo češnje, po katerih posujemo še mandljeve lističe (le te lahko pred tem malo popražimo v suhi ponvi).

Pripravljeno pito narežemo na željeno obliko (priporočamo kose trikotnih oblik) in serviramo. Tudi kakšnih nekaj kosov celih češenj za dekoracijo se bodo “jedci” zagotovo razveselili!

Dober tek!

Uredništvo