Puranje meso vsebuje veliko hranilnih snovi, ki zmanjšujejo nastanek raka in so zdrave za srce. Z veliko beljakovin, železa, vitaminov in malo maščob je tako puranje meso odlična zdrava prehrana za nedeljsko družinsko kosilo.
Za 4 osebe (z energijsko vrednostjo cca. 430 kcal) potrebujemo naslednje sestavine:
- 375 ml zelenjavne juhe (lahko iz kocke)
- 150 g polente oz. koruznega zdroba
- šopek peteršilja ter dve rdeči in rumeni papriki
- en rumenjak
- 4 puranje zrezke po cca. 120 g
- sol, poper ter žlico rdečega popra v zrnu
- 200 ml jogurta
- 2 žlici balzamičnega kisa ter sladko mleto papriko
Postopek priprave: V loncu zavremo 250 ml zelenjavne juhe, ki ji nato vmešamo polento in jo kuhamo glede na navodila iz embalaže (odvisno od “finosti” zrn).
Peteršilj oplaknemo, otresemo do suhega, nato pa lističe osmukamo in drobno sesekljamo. Operemmo še paprike, jih osušimo, razpolovimo in odstranimo semenje.
Rumenjak in sesekljan peteršilj umešamo v polento, nato pa napolnimo paprike do polovice. Sledi (za)pečenje paprik na namaščenem pekaču in v segreti ventilatorski pečici na cca. 140 °C oz. brez ventilatorja na cca. 160 °C do 15 minut. V tem času oplaknemo in osušimo še zrezke in jih z obeh strani začinimo s soljo in poprom.
Začinjene puranje zrezke pečemo v ponvi na olju in sicer na vsaki strani do 3 minute.
Preostalo zelenjavno juho zavremo skupaj z zrni rdečaga popra, dodamo in umešamo jogurt ter po okusu začinimo z balzamičnim kisom, s sladko mleto papriko, soljo in poprom.
Vse priravljeno serviramo na v naprej ogrete krožnike. Zraven “paše” zelena solata in sveža francoska štručka.
Dober tek!
Uredništvo