“Küjamo v nedelo!”

:Vir;Pixabay

Za današnjo nedeljsko kosilo smo vam pripravili odlično jed »Parmidžana«, ki bo prava poslastica med kramljanjem družine ob novih izzivih v naslednjem delovnem tednu.

Za pripravo kosila štiri članske družine potrebujemo:

  • 900 g jajčevcev (lahko bučke ali kombinacijo obojega)
  • 3 večje paradižnike
  • 400 g paradižnika v koščkih (paradižnikovi pelati)
  • 120 g zrele mocarele (suhe)
  • 60 g rikote ter 60 g parmezana
  • ekstra lahko deviško oljčno olje
  • morsko sol, 4 stroke česna
  • šopek sveže bazilike

Pečico pripravimo na 180 ⁰C, jajčevce pa ta čas očistimo, posušimo in jih neolupljene podolžno narežemo na cca. pol centimetrske debele rezine. Narezane zložimo v pekač in sicer na papir za peko. Vsako rezino po obeh straneh namažemo z oljem, nato vse skupaj damo v pečico.

Sledi priprava paradižnikove omake. Pločevinko s pelati odpremo, paradižnike pa z nožem sesekljamo nato pa vse nasujemo v globljo ponev. Sveže paradižnike sesekljamo in stresemo k preostalim. Sedaj dodamo še dva stroka sesekljanega česna. Sledi smukanje bazilike in sicer cca. 10 lističev dodamo k paradižniku. Prilijemo še oljčno olje, posolimo in nato vse skupaj kuhamo cca. 20 minut. Med tem večkrat premešamo. Ko je omaka kuhana, ji prilijemo še eno žlico oljčnega olja.

Naribamo mocarelo (grobo), parmezan pa na drobno. Preostanek strokov česna olupimo in pretlačimo, nato enakomerno vmešamo v nariban parmezan (skupaj s še 10 lističi bazilike). Rikoto drobno narežemo in odcedimo na papirnatih brisačah (navaja vir v časopisu Dnevnik).

Pečene jajčevce vzamemo iz pečice, pekač naoljimo in dno prekrijemo z malo paradižnikove omake. Po njej nato prekrivno položimo pečene jajčevce, po katerih posujemo polovico naribane mocarele in rikoto. Na vse skupaj nalijemo še tretjino paradižnikove omake, ki jo posujemo s tretjino parmezana. Postopek nato ponovimo še enkrat, tako, da so zadnji sloj jajčevci in paradižnikova omaka. Sledi še postopek posutja s preostankom parmezana, na kar vse skupaj pečemo še cca. 40 minut.

Jed ponudimo nekoliko ohlajeno in s kakšno svežo sezonsko solato, lahko pa “Parmidžano” podložimo tudi s kuhanimi špageti ali kot prilogo ponudimo pečen krompir.

Dober tek!

Uredništvoü