“Küjamo v nedelo!”

Vir:Pixabay

Ribe so pomemben vir hranljivih snovi, kot so beljakovine, vitamin B12, selen in jod. So tudi pomemben vir koristnih maščob, kislin in vitamina D. Tako so pomemben varovalni dejavnik pred boleznimi srca in ožilja.

Smuč je kot sladkovodna riba izjemno cenjen zaradi nežnega in okusnega mesa, ki se lahko kosa celo z morsko orado ali brancinom. Ker je domala brez kosti, bo prava zdrava poslastica za današnje kosilo.

Za pripravo SMUČA NA ŽARU Z GOBJIM NADEVOM (ZA 3 OSEBE) potrebujemo:

  • 3 smuči po 50 dag (očiščeni)
  • malo soli in popra, 6 rezin mesnate slanine

RIBJI NADEV:

  • 15 dag smučevega fileja in 1,25 dl sladke smetane
  • malo morske soli in popra
  • snopič pehtrana

NADEV IZ LISIČK:

  • 2 šalotki
  • 25 dag lisičk
  • malo soli in popra
  • 10 mladih čebul
  • 3 paradižnike
  • bučko, olje za mazanje
  • vrvico za povezovanje

PRIPRAVA:

Ribam odrežemo glave in jih, ne da bi poškodovali kože, z ostrim nožem filetiramo tako, da hrbtno kost pri repu prerežemo in izločimo skupaj z vsemi ostalimi kostmi. Repna plavut mora oba fileja še držati skupaj. Nato ribje fileje operemo ter solimo in popramo. Za nadev razrežemo majhen smučev file na koščke, dodamo sladko smetano, morsko sol in poper ter v kuhinjskem strojčku zmiksamo. Šalotki drobno nasekljamo. Lisičke skupaj s šalotko zarumenimo; solimo in popramo ter damo na hladno. Iz lisičk, ribje mase in narezanega pehtrana pripravimo nadev.

Ribe napolnimo z nadevom, ovijemo s slanino ter povežemo z vrvico. Ribje zvitke z vseh strani premažemo z oljem in jih zložimo na alufolijo na rešetko žara in pečemo pri srednji temperaturi. Med pečenjem ribje zvitke previdno obračamo in večkrat premažemo z oljem. S pečenih rib odstranimo vrvico.

Paradižnik razpolovimo, bučko narežemo na rezine. Zelenjavo premažemo z oljem in spečemo na žaru.

Sicer pa Slovenci zaužijemo premalo rib, v povprečju le okoli 70g na teden glede na priporočilo, ki znaša 30 dkg na teden v dveh porcijah. Vsaj enkrat tedensko ribe uživa le dobra tretjina prebivalcev.

Dober tek!

Uredništvo