“Lahko noč Malezija”, so bile zadnje besede na pogrešanem boeingu 777!

Vir:Pixabay

8. marca 2014 je nekje v južnem delu Indijskega oceana izginilo letalo s kar 239 potniki. Še danes, kljub triletnemu intenzivnemu iskanju, ostaja izginotje letala malezijske letalske družbe ena največjih letalskih skrivnosti doslej. Bo tako tudi ostalo?

“Lahko noč Malezija”, so bile zadnje besede, ki so “prišle na Zemljo” iz pilotske kabine!

Ko je letalo boeing 777, z 239 potniki, nekje ob 1.00 po malezijskem času zapuščalo malezijski prostor in vstopalo v vietnamskega, so na Zemljo prišle tudi zadnje besede iz pilotske kabine: “Lahko noč Malezija” se je slišalo, nato pa se je po nekaj več kot eni minuti tudi prekinila komunikacijska zveza, ugasnil pa je tudi sistem za pošiljanje tehničnih podatkov. Vse, kar je danes znanega, je, da je letalo po cca. 45 minutah letenja popolnoma spremenilo smer poleta, komunikacijo z Zemljo pa po tem ohranilo še kakšne pol ure leta. Od tega trenutka naprej ostaja polet letala Boeing 777 iz Kuala Lampurja v Peking ena največjih nerazrešenih letalskih skrivnosti, je zapisal vir časopisa Dnevnik.

Po triletnem prekinjenem in izplačenem iskanju, naj bi se melezijska vlada pogajala za nadaljevanje razrešitve velike “uganke”!

Malezijska vlada naj bi na mizi že imela vsaj tri ponudbe, intenzivno pa, da se pogaja z eno izmed ameriških družb Ocean Infinity. Da bomo verjetno priča nadaljevanju iskanja potencialnega območja, kjer bi lahko našli razbitine letala, so tudi besede malezijskega ministra za transport Azisa Kaprawega, ki je nedavno nazaj izjavil, da se pogajajo le še o detajlih iz pogodbe.

Sicer pa je iskalna akcija pogrešanega letala s potniki trajala kar 34 mesecev. “Prečesano” je bilo območje kar 120.000 km2 jugozahodnega dela Avstralije. Kljub najsodobnejšim tehnologijam, ki jih danes premoremo, je izginotje enega najvarnejših letal ostala neznanka.

Uredništvo