Kaj bo prinesla razprava v DZ?

Ta teden bodo poslanci Državnega zbora RS obravnavali tudi Novelo zakona o zaščiti živali. Kmetijske organizacije so v zvezi s to tematiko poslanske skupine pozivale, da upoštevajo stališča pravne, veterinarske in živinorejske stroke. Zakonske spremembe po njihovem mnenju pomenijo nezaupnico stroki in hud poseg v njeno integriteto.

Novela zakona kljub sprejetim amandmajem namreč ne odpravlja neustavnosti in drugih nesprejemljivih rešitev, na kar je jasna opozorila podala tudi zakonodajno-pravna služba DZ.

Nesprejemljivo je, da imajo kvalificirani prijavitelji s 40 urnim tečajem pooblastila uradnih oseb, zato kmetje vztrajajo pri tem, da se v okviru zakonodaje ob upoštevanju ustave predvsem kadrovsko okrepi veterinarsko inšpekcijo. Vključevanju zainteresiranih laikov brez ustreznih znanj o upravnih postopkih in znanj veterinarske stroke ostro nasprotujejo, saj bi to poleg ostalih, za slovensko kmetijstvo pogubnih ukrepov sedanje vlade slovensko prehransko samooskrbo povsem uničilo.

Pritisk na slovenske kmete se stopnjuje

V noveli zakona namreč ostajajo za kmete sporne rešitve glede privezovanja psov, videonadzora klavnic, uveljavitvi prehodnih hlevov ter posebne enote uradnih veterinarjev. “Zaščita živali je v interesu vseh nas, vendar ne želimo, da bi slabe in nedodelane rešitve povzročile manj učinkovit sistem varstva živali, kot ga imamo do sedaj,” so še zapisali predstavniki Sindikata kmetov Slovenije.

M.Z.