Svetovna prestolnica bograča se od 14. februarja letos lahko tudi uradno pohvali z velikim dosežkom, skuhano in postreženo največjo količino bograča, s čimer se je Občina Lendava vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Včeraj so v Lendavi proslavili in obeležili prejetja Guinnessovega certifikata.

Kuhanje rekordnega bograča je potekalo v sklopu lanskega Festivala Vinarium, ki ga je v sodelovanju z Občino Lendava pripravil Zavod za turizem in razvoj Lendava. V kuharski ekipi so sodelovali poklicni kuharji, člani mestne in krajevnih skupnosti ter gasilci, ki so samo za praženje 400 kilogramov čebule potrebovali dobre tri ure. Vodja šestčlanske kuharske ekipe je bil Jožef Horvat, ob kotlu so vso noč vse do zaključnega dejanja, tj. tehtanja skuhane količine, pomagali Roman Žižek, Arpad Berki, Jožef Činč, Ivan Breznik in Jožef Felšö. Ob zaključku je tehtnica pokazala 1.801 kilogram bograča, ki so ga razdelili  3.500 obiskovalcem prireditve.

Dogodku je sledila priprava in zbiranje dokazil, ki so jih predložili uradni komisiji Guinness World Records, ki je nato odločila o vpisu rekorda.

Lendavski župan Janez Magyar (foto: T.G.)

Župan Janez Magyar je vpis v Guinnessovo knjigo rekordov pospremil z navdušenjem, saj se je Lendava v lanskem letu, ko je Slovenija nosila naziv evropske gastronomske regije, želela vključiti kot svetovna prestolnica bograča s svojo prepoznavno jedjo.

»Sama ideja o kuhanju rekordnega bograča je bila takoj sprejeta z entuziazmom in tu gre zahvala vsem sodelujočim, ki so s pozitivnim pristopom prispevali k temu zares velikemu podvigu. S tem se je naša občina vpisala ne samo v knjigo rekordov, ampak tudi na svetovni gastronomski zemljevid s svojo avtohtono jedjo. To je tudi spodbuda za naprej, da se trend kuhanja in prepoznavnosti bograča tudi v prihodnje nadaljuje in nadgrajuje,« je ob tem dogodku dejal Janez Magyar.

Na včerajšnji krajši slovesnosti je župan podelil Guinnessove medalje glavnim kreatorjem rekordnega bograča, kuharski ekipi in idejnemu vodji tega projekta, predsedniku Mestne skupnosti Lendava Dušanu Zveru, ki je ob tem predstavil kronološki pregled aktivnosti od ideje pa vse do današnje prireditve, ko je bil na ogled postavljen certifikat o doseženem rekordu. slovesnost so svojim nastopom popestril KPZ Vita.

Guinnessov certifikata je postavljen na ogled skupaj z razstavo fotografij lanskoletnega dogajanja lanskega na pročelju nekdanje blagovnice.

(foto: T.G.)

Zavod za turizem in razvoj Lendava je skupaj z Mestno skupnostjo Lendava včeraj pripravil celodnevno dogajanje na trgu pred gledališko in koncertno dvorano. Obiskovalci so ob glasbi od 10. ure naprej lahko okusili bograč na prizorišču ali pa ga vzeli s seboj.

Obenem je včeraj dopoldne potekala domača tržnica s ponudbo lokalnih izdelkov in domače obrti, ki je v luči bližajočih se praznikov bila v znamenju velikonočne tematike.

M. Z.