Levica včeraj vložila zahtevo za dvig minimalne plače na 700 EUR neto!

Foto:FB

Levica je včeraj vložila Zakon o spremembah Zakona o minimalni plači. S predlogom zasleduje cilj, da se mimalna plača dvigne na 700 EUR neto. Do prvega dviga naj bi prišlo že s 1.1.2019 ( 667 evrov neto) in do drugega s 1.1.2020 (700 evrov neto). Pri tem njen predsednik Luka Mesec pove, da je uspel pridobiti podporo 52 poslank in poslancev.

Dodatki naj ne poniknejo v razliki med osnovno in minimalno plačo!

V stranki Levica pravijo, da bodo razni dodatki, kot so dodatek za delovno dobo, nagrade za delovno in poslovno uspešnost, dejansko zviševali plače delavcev in ne poniknili v razliki med osnovno in minimalno plačo. V Levici pa uvajajo še formulo za avtomatično usklajevanje minimalne plače, ki bo za 20% višja od minimalnih življenjskih stroškov. Z navedenimi ukrepi pravijo, da bodo zagotovili višino minimalne plače, ki bo delavcem in delavkam omogočala preživetje, kar da je pomemben korak k odpravi revščine zaposlenih.

Sicer pa sveže svetovne študije kažejo, da minimalna plača ni škodljiva za gospodarstvo, je pa pri nas “preblizu” glede na trenutno povprečno plačo. Predlog Levice torej še bolj zaostruje razmerje med minimalno in povprečno plačo, zato v parlamentu lahko pričakujemo burne razprave in pravi preplah med gospodarstveniki. Tako so v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) predlog Levice o dvigu minimalne plače označili za teptanje mednarodnih dogovorov o socialnem dialogu, k čemur so se pred dobrim tednom na prvi seji ESS zavezali predstavniki vlade. Prav tako so “šokirani nad odzivom koalicijskih strank, ki naj bi podprle tako nerazumen predlog Levice”.

Spomnimo, da danes minimalna plača znaša 638 EUR neto.