Pritiski na vodstvo se vrstijo

“Ministrstvo za zdravje bo zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo organom pregona,” so danes sporočili z ministrstva za zdravje.

Po objavi informacij o zamenjavi pacientov v celjski bolnišnici je minister Danijel Bešič Loredan brez preverjanja podatkov preko medijev zahteval takojšen odstop vodstva celjske bolnišnice. Vodstvo bolnišnice je svetu zavoda ponudilo odstop, ki pa ga svet zavoda ni sprejel, saj je v tem trenutku premalo znanih podatkov o odgovornosti za neljubi dogodek.

Ministrstvo se s sklepom sveta zavoda ni strinjalo in je neposlušnega svetnika, ki ga je sicer imenovala že Golobova vlada, takoj zamenjalo. 

Včeraj sta na RTV Slovenija v oddaji Tarča bila prisotna strokovni vodja celjske bolnišnice Franc Vindišar in član sveta Samo Fakin. Minister Loredan in njegov svetovalec Šabeder se soočenja v oddaji nista udeležila.

Po ogledu oddaje je vsakomur postalo jasno, da ima pritisk na vodstvo celjske bolnišnice močno politično noto. Strokovni direktor Vindišar je bil v času bivše Janševe vlade sekretar na ministrstvu za zdravje, sicer v času epidemije odgovoren za komunikacijo z vsemi bolnišnicami v Sloveniji. Zaradi samovolje Loredana, ki je bil takrat zaposlen v Šempetrski bolnišnici, je takrat prišlo do konflikta in posledično do odpovedi delovnega razmerja Loredanu. Le-ta se sedaj Vindišarju želi maščevati.

Ker Loredan in Šabeder nista imela dovolj trdnih argumentov za napad na vodstvo celjske bolnišnice, se soočenja nista udeležila. V oddaji je bilo predstavljeno tudi kadrovanje Golobove vlade v svetih slovenskih bolnišnic, kjer so položaje prevzeli nekateri bivši Golobovi sodelavci iz GEN-I, ki z področjem zdravstva nimajo nobenih izkušenj.

Samo Fakin (foto: zajem zaslona)

Samo Fakin je v oddaji zamenjavo člana sveta zavoda komentiral, da želi Loredan na podlagi zamenjave člana imeti ob naslednjem glasovanju o zamenjavi vodstva enega poslušnega svetnika več, s čemer se je odrekel svetu kot posvetovalnemu organu. Minister po besedah Fakina dela vse sam.

Danes je ministrstvo za zdravje objavilo novico, da bo zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti organom pregona prijavilo vodstvo celjske bolnišnice.

dr. Andrej Robida (foto: zajem zaslona)

V oddaji je preko videopovezave sodeloval tudi dr. Andrej Robida, ki je početje ministra Loredana označil kot škodljivo. Obtoževanje in valjenje krivde ne pelje v izboljšanje situacije.

M.Z.