Mesec iz dneva v dan izjave spreminja z namenom, da krivdo zvali na nekoga drugega

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je v torek v oddaji 24ur Zvečer na Pop TV izjavil, da je Janševa vlada je sprejela zakon, v katerem piše, da se dolgotrajna oskrba financira z obveznim prispevkom za dolgotrajno oskrbo. Iz Poslanske skupine SDS so včeraj sporočili, da je izjava neresnična, zavajajoča in manipulativna.

Eden glavnih očitkov, ki ga vladajoča koalicija Gibanja Svoboda, SD in Levica vseskozi očita Zakonu o dolgotrajni oskrbi, sprejetem v času vlade Janeza Janše, je ta, da zakon ni opredelil finančnih virov. Minister torej iz dneva v dan glede na okoliščine izjave spreminja z namenom, da krivdo zvali na nekoga drugega.

Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je sprejela vlada Janeza Janše in ki v tem trenutku še vedno velja, predvideva razpršeno financiranje (iz obveznega zavarovanja, iz sredstev, ki so zbrana iz naslova obveznega zdravstvenega ter pokojninskega in invalidskega zavarovanja, iz državnega proračuna, iz sredstev demografskega sklada, iz sredstev proračunov Evropske unije ter iz donacij in drugih virov).

foto: pixabay

Vladni predlog aktualne koalicije, ki je trenutno v obravnavi, pa predvideva financiranje iz zgolj treh virov (iz prispevkov obveznega zavarovanja (od 1. 1. 2025), iz sredstev državnega proračuna in z lastno udeležbo uporabnika (1 % delodajalci in delojemalci, 1 % upokojenci).

Trenutno veljaven zakon bivše Janševe vlade bi torej občutno manj obremenil delavce, delodajalce in upokojence, saj bi sredstva primarno pridobili iz drugih virov. 

Poleg tega se iz predloga zakona jasno vidi, da se vlada zaveda, da navedeni trije viri financiranja ne bodo dovolj, saj so v predlog vključili varovalko, ki v primeru, da po letu 2032 zbrana sredstva ne bodo zadostovala za financiranje dolgotrajne oskrbe, določa doplačilo s strani uporabnikov dolgotrajne oskrbe.

Ob tem je potrebno spomniti, da je bil eden od glasnejših argumentov aktualne koalicije v nastopih proti Zakonu o dolgotrajni oskrbi Janševe vlade ta, da mora biti o tej temi opravljena širša razprava in dialog z vsemi deležniki, omenjen zakon pa je bil v javni razpravi le pet delovnih dni.

M.Z.