Maske so “prava” odločitev, dokazuje dr. Tina Bregant

Zahodne države doživljajo precej višjo stopnjo okužb s koronavirusom Covid-19 v primerjavi z azijskimi državami. Tako je na podlagi zbranih primerjalnih študij rezultate na svojem fb profilu obrazložila dr. Tina Bregant. Naslovnica sama pa pove vse. Tam, kjer je kultura nošenja mask samoumevna, kot recimo na Kitajskem in Japonskem, je smrtnost zaradi koronavirusa najmanjša. In obratno, dokaz, da v Italiji in Španiji živijo popolnoma druge kulture ljudi. Raziskava primerja smrtnost/1 MIO prebivalcev.

Za zmanjševanje virusnosti COVID-19 potrebujemo univerzalno nošenje mask

Učinkovitost spopadanja s koronavirusom v državah, kjer se je in kjer se ni nosilo mask

Več kot očitno je, da se je WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) v primeru neučinkovitosti nošenja mask motila. Ali je s tem želela preprečiti, da bi zdravstveno osebje ostalo brez zaščite, je vredno premisleka. Jasno pa je, da je dr. Tina Bergant s primerjalnim grafom “zadela” bistvo. Nošenje mask zagotovo zmanjšuje in preprečuje prenos aerosoliziranih virusov in zmanjšuje virusnost.

Kdo je Doc. dr. Tina Bregant?  Po diplomi leta 2002 na Medicinski fakulteti v Ljubljani je opravljala delo mlade raziskovalke in specializantke pediatrije na Kliničnem oddelku za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo Pediatrične klinike v Ljubljani do leta 2013, ko je nadaljevala delo kot specialistka pediatrije in doktorica znanosti s področja  otroške nevrologije na primarni ravni v ZD Medvode. Od leta 2015 je bila zaposlena na Univerzitetnem Rehabilitacijskem Institutu – URI Soča v Ljubljani, kjer je opravila dodatno specializacijo s področja fizikalne in rehabilitacijske medicine. Trenutno je zaposlena v zavodu CIRIUS Kamnik kot specialist pediater / fiziater. Kot predavatelj in mentor študentom sodeluje v programu Kognitivna Znanost Univerze v Ljubljani ter Oddelkom za kineziologijo Fakultete za šport in Pedagoško fakulteto v Ljubljani. Sodeluje v domačih in mednarodnih raziskovalnih skupinah ter izsledke raziskav predstavlja strokovni in laični javnosti.  Aktivno  sodeluje pri oblikovanju državnih programov, ki spodbujajo otroke v razvoju (NIJZ, Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport, Ministrstvo za delo in socialne zadeve). Je članica Odbora za kakovost in varnost pri Zdravniški zbornici Slovenije in članica uredniškega odbora mednarodne revije Frontiers (področje pediatrije,  nevrologije, razvojne pediatrije). Je strokovna recenzentka slovenskega prevoda knjige Znanost o vzgoji,  Nagovori staršem : nasveti o vzgoji priznane pedagoginje Marie Montessori in Čuječnost za otroke in najstnike ter avtorica knjige Perinatal hypoxic-ischaemic encephalopathy.  V veselje in navdih so ji otroci in njihov razvoj. Verjame, da kdor se ukvarja z otroki, se ukvarja z našo prihodnostjo.

Na Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin je soizvajalka predmeta Pediatrija, je prebrati njeno bibliografijo na COBISS.

Uredništvo