Medijska svoboda in pluralizem sta ključna za svobodo izražanja in informiranosti ter nujni temelj za demokratično EU

Evropski poslanec dr. Milan Zver je skupaj z evropsko poslanko Romano Tomc in poslancem Francem Bogovičem na kvestorja Kolajo naslovili pismo protesta proti odstranitvi Nova24TV s tv mreže parlamentarnega kanala.

Zver, Tomčeva in Bogovič so v pismu pozvali, da se evropskega poslanca Matjaža Nemca, ki je zahteval ta umik, opomni na osnove svobode medijev, na namen TV kanalov v Evropskem parlamentu in predvsem na strpnost do drugače mislečih.

vir: EPP

Kot so v pismu poudarili evropski poslanci, je pobuda Matjaža Nemca “popolnoma politično motivirana z namenom nadaljnjega razdvajanja slovenske javnosti, predvsem pa za lastno samopromocijo.” “Besede o gledanosti kanala so namreč brez prave osnove. Pozivu poslanca Nemca, da Nova24TV odstranite s parlamentarnega kanala ostro nasprotujemo,” so še navedli evropski poslanci v pismu.

Evropski parlament  je v svoji resoluciji o medijski svobodi med drugim poudaril, da sta medijska svoboda in pluralizem ključni za svobodo izražanja in informiranosti ter nujni temelj za demokratično EU. “Pričakujemo, da bo Evropski parlament to zahtevo tudi sam spoštoval,” še dodajajo poslanci.

Do srede še poteka zbiranje podpisov za razpis referendumov proti politizaciji RTV, proti bohotenju birokracije in proti ukinitvi dolgotrajne oskrbe. Na stojnici SDS v bližini upravne enote izpolnite obrazec, ki ga na upravni enoti podpišete, overjen obrazec s strani uradne osebe pa potem vrnete članom SDS na stojnici. V času uradnih ur vas tudi na stojnicah pred pomurskimi upravnimi enotami v času uradnih ur pričakujejo člani SDS.

Podpis podpore lahko do srede oddate tudi “iz domačega naslonjača”. S pomočjo računalnika preko e-Uprave kliknite le na spodnje povezave, ki vas bodo pripeljale neposredno na stran za podpis referendumske pobude. Pogoj za podpis preko e-Uprave je digitalno potrdilo (SIGEN-CA, POŠTA CA, AC NLB in Halcom CA).

PROTI BOHOTENJU BIROKRACIJE – za referendum o zakonu, ki nepremišljeno povečuje število ministrstev iz 17 na 20n zagotavlja neizvoljenim politikom funkcije. Več o Zakonu o Vladi Republike Slovenije

PROTI POLITIZACIJI RTV – za referendum o zakonu, ki RTV podreja vladajoči politiki. Več o Zakonu o Radioteleviziji Slovenija

PROTI UKINITVI DOLGOTRAJNE OSKRBE – za referendum o zakonu, ki ukinja izvajanje dolgotrajne oskrbe. Več o Zakonu o dolgotrajni oskrbi.

M.Z.