Soočamo se z recesijo demokracije v svetu

V Evropskem parlamentu redno spremljajo stanje varovanja človekovih pravic in svoboščin ter razvoja demokracije v svetu. Poslanke in poslanci praktično vsak mesec sprejemajo posamezne resolucije o dogajanju v svetu. Evropski poslanec iz vrst SDS dr. Milan Zver pa ob tem ugotavlja, da so se razmere na tem področju zadnja leta drastično poslabšale.

»Soočamo se z recesijo demokracije v svetu, zmanjšanjem ravni varovanja človekovih pravic in svoboščin. Ni več novih širitvenih valov demokracije. Svetovni guruji, ki so še pred desetlejtem govorili o triumfu demokracije, danes pišejo o njenem zatonu. Hibridni sistemi naj bi bili bolj učinkoviti, naj bi bolje zagotavljali javne storitve za svoje državljane. No ja, ta hip ne bi želel živeti ne v Rusji in ne na Kitajskem. Verjetno tudi vi ne bi zamenjali evropske kakovosti življenja za tiste zunaj,« je dejal evropski poslanec.

»Če je upravičeno, da EU podrobno spremlja dogajanja v svetu, zlasti z vidika krepitve demokracije in človekove svobode, pa ni v redu, če tretjim državam vsiljujemo neke ideologije, ki so pogubne tudi za nas, Evropejce.

Gre za pretirano promocijo LGBTIQ vsebin in teorijo spola, ki se jima stroka vse bolj odreka,« je prepričan dr. Zver, ki je prav zato tudi na zadnji plenarni seji jasno povedal, da »ne smemo vsiljevati teh stvari ne tretjim državam, še manj pa kandidatkam za širitev.«

»Poudaril sem tudi staro napako, ki veje iz poročila o človekovih pravicah, ko se vse manj pozornosti namenja temeljnim človekovim pravicam in svoboščinam, vse več pa t.i. kulturnim, pravzaprav nekulturnim,« je zaključil evropski poslanec.

M.Z.