Minimalna plača po novem 842,79 EUR oz. 25 EUR neto več!

Vir:socialnidemokrati.si

Ministrica Kopač – Mrakova je dvignila minimalno plačo za 4,7 %, enako, kot je to že predlagala socialnim partnerjem in delodajalcem 15.1.2018. Ker se ti niso dogovorili, je “potegnila črto” sama z izjavo, da ne gre za socialni prejemek ampak za dostojno plačo.

Sindikati predlagali dvig minimalne plače za 6,2% delodajalci za 1,7%!

Spomnimo, da je ministrica po neuspelem dogovoru med sindikati in delodajalci podaljšala roke za dogovor za pet dni, kjer so delodajalci svoj predlog iz 1,7% popravili na 3,5%. Ker so sindikati vstrajali pri svojem predlogu, do dogovora ni prišlo, zato se je ministrica odločila za svoj predlog. Minimalna plača bo tako iz dosedanjih 804,96 EUR višja za 4,7% in bo od prvega januarja 2018 znašala 842,79 EUR oz. ob upoštevanju splošne in dodatne splošne olajšave znašala 638,42 EUR neto (prej 613,66 EUR). Torej bo na TRR najslabše plačanih (teh je okrog 33.000) mesečno nakazanih za slabih 25 EUR več denarja.

Kot smo že pisali, po zakonu o minimalni plači višino minimalne plače za posamezno leto določi resorni minister. Ta se predhodno posvetuje s socialnimi partnerji. Višina minimalne plače mora biti objavljena v uradnem listu do konca januarja posameznega leta, velja pa za delo za polni delovni čas od 1. januarja.

Če bi tudi vlada izvedla potreben ukrep razbremenitve stroškov dela, bi gotovo lahko obveljal predlog sindikatov!

Uredništvo