Rešitev je torej na dlani: odstop ministra

Vlada Roberta Goloba je na četrtkovi seji sprejela stališče do ocene Fiskalnega sveta Republike Slovenije glede proračunskih dokumentov za leti 2024 in 2025 in kljub negativni oceni Fiskalnega sveta Državnemu zboru predlaga, da sprejme predloge vseh proračunskih dokumentov.

Vlada v mnenju sicer pojasnjuje, da je fiskalna politika v prihodnjih letih prilagojena odločnemu ukrepanju po naravnih nesrečah letos, a rezultati vladnega ukrepanja so katastrofalni. Nenazadnje je predsednik vlade Robert Golob zaradi slabih rezultatov zamenjal ministra Brežana in prišel v konflikt z ministrom za kohezijo Aleksandrom Jevškom.

Vlada se ukvarja sama s sabo, denar pa kar čez okno

Skrb zbujajoča je izjava finančnega ministra Klemna Boštjančiča, ki je minuli teden v eni izmed izjav za javnost dejal, da se vlada fiskalnih pravil ne namerava držati.Mi se preprosto starih fiskalnih pravil, tudi tega, kar je v zakonu napisano, ne moremo več držati, saj krize prihajajo ena za drugo,” je dejal Boštjančič.

Boštjančičevo izjavo je v eni izmed oddaj Faktor na TV3 komentiral mednarodno priznani finančnik in nekdanji finančni minister Janez Šušteršič, ki je vodenje javnih financ prevzel v letu 2012, ko je bila Slovenija tik pred finančnim zlomom. Šušteršič je mnenja, da si minister takšne izjave na vsak način ne bi smel privoščiti. Morda bi v sklopu izjave lahko napovedal spremembo zakonodaje in nekoliko obširneje razložil situacijo, nikakor pa si ne bi smel privoščiti izjave, da vlada zakonodaje ne more več upoštevati.

Rešitvi sta dve. Prva je odstop vlade zaradi nesposobnosti, druga pa začetek postopka o spremembi zakonodaje. A o Fiskalnih pravilih ne odločamo le v Sloveniji, ampak zaradi članstva v Evroobmočju o tem odločajo tudi druge države, ki kot valuto uporabljajo Evro. Rešitev je torej na dlani.

M.Z.