Ministrica se poslužuje Golobovih metod

Po naših neuradnih, a zanesljivih virih, naj bi kmetijska ministrica Irena Šinko kmetom, ki so zaposleni na Kmetijsko gozdarskem zavodu, zagrozila, da bo v primeru udeležbe kmetov,  zaposlenih na enotah zavoda, na današnjem protestu, Kmetijsko gozdarsko zbornico pripojila ministrstvu in uvedla prostovoljno članstvo kmetov v KGZS. Trenutno je članstvo obvezno in vsak kmet mora glede na višino katastrskega dohodka po zakonu plačati zbornični prispevek.

Zaposlenim na zavodu naj napovedan ukrep ministrice ne bi ustrezal, ker bi v tem primeru morali veliko več delati, sedaj pa naj bi bil denar za plače že zagotovljen.

Aktivni kmetje v veliki večini podpirajo idejo o prostovoljnem članstvu, ker bi se potem KGZS morala potruditi, da bi se kmetom splačalo plačevati članarino.  Zdaj imajo po besedah našega vira kmetje od KGZS le stroške in le malo koristi. KGZS naj bi tudi večkrat v svojo korist izsilila kakšen zakon, ki kmetom predpisuje ukvarjanje z dodatno birokracijo. Kmetje, ki jim časa in pogosto tudi znanja za izpolnjevanje predpisane dokumentacije primanjkuje, morajo usluge izpolnjevanja plačevati zavodom.

S tem dejanjem kmetijska ministrica pod velik vprašaj postavlja svojo izjavo, da se bo zavzemala za ohranitev slovenskega kmetijstva, da o obljubah slovenskim kmetom o podpori ne govorimo.

M.Z.