Mladi pogumno ustanavljajo podjetja

Trg dela v EU in tudi v Sloveniji vse bolj prepoznava uspešno iniciativo mladih, ki se samozaposlujejo. Pozitivni trendi, ki jih je zaznati tudi v RS, so odgovor na “aktivnosti” različnih področij, kot podpora staršev, šolskega sistema in nenazadnje prednostne naloge Evrope (med mlade samozaposlene štejemo stare med 15 in 29 let).

V Sloveniji se je po zadnje objavljenih podatkih SURS (Statistični urad RS) samozaposlilo kar 5% mladih, kar je za 2% več kot v letu 2008. Največ samozaposlenih mladih je po podatkih Eurostat v opazovanem letu bilo s 16% v Grčiji in 15,3% v Italiji.

Mladi, ki se samozaposlijo v RS (prvič ustanovijo podjetje), imajo za določeno obdobje kar nekaj olajšav iz naslova plačevanja obveznih prispevkov, računajo pa lahko tudi na podporo (subvencije, krediti s sofinancirano obrestno mero, nepovratne spodbude ) iz različnih razpisov (kot Slovenski podjetniški sklad). Pametno je, da v svojem lokalnem okolju preverijo tudi možnost koriščenja brezplačno najetih prostorov (Inkubatorji, Tehnološki centri…).

Uredništvo