V četrtek, 31. 3. 2022, je v Lendavi potekala ustanovna konferenca medobčinskega odbora Slovenske demokratske mladine (SDM). Mladi predstavniki iz občin Lendava, Turnišče, Črenšovci, Velika Polana, Kobilje in Odranci so se sestali v vinskem hramu Rožman in izvolili predsednico odbora, Lano Cvetko.

Zbrane je pozdravil predsednik občinskega odbora SDS Lendava, župan in kandidat za poslanca, Janez Magyar in v uvodnih besedah izpostavil ukrepe za mlade, ki jih občina Lendava v tem mandatu uspešno izvaja ter zagotovil vso pomoč in podporo mladim ob uveljavljanju in udejstvovanju na njihovi politični poti.

 

Dominik Štrakl, predsednik SDM, ki je prav tako kandidat na državnozborskih volitvah, je izrazil veliko zadovoljstvo ob ustanovitvi novega močnega odbora, ki pokriva, velikokrat zapostavljen, najbolj vzhodni del Slovenije in zato je prav, da tudi mladi participirajo in vključijo svoje ideje v aktivno politiko. Izpostavil je konkreten primer reševanja stanovanjske problematike v Slovenski demokratki mladini. Prav na pobudo SDM je pred kratkim bil vložen predlog zakona o stanovanjski jamstveni shemi.

Novoizvoljena predsednica odbora, Lana Cvetko, je predstavila program in delovanje medobčinskega odbora in ob tem izrazila zadovoljstvo, da so tudi mladi v Prekmurju pripravljeni biti politično aktivni. Opozorila je, da se želi mladih sicer vključiti v politiko, vendar jih je strah posledic javne politične opredelitve. Vzrok za strah bi naj bil diskurz in sovražni govora levih ekstremistov. Mlade zaradi tega pretežno skrbi za službe, mnenje okolice in podobno. Z vključevanjem v politično kampanjo nevladnih organizacij iz Metelkove je večinoma opaziti samo sovražne, izključevalne besede. Pozablja pa se na programska izhodišča in na reševanje problemov, za kar se bo tudi sama v svoji moči zavzemala.

C. U.