Mlin se potaplja že drugič

Ižakovski mlin na Otoku ljubezni se zopet potaplja. Gre za eno od osrednjih znamenitosti na Otoku ljubezni v Ižakovcih, s katero upravlja Javni zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci.  Direktorica zavoda Gabrijela Küzma je dejala, da so zjutraj okrog 6.45 izvedeli, da se mlin na Otoku ljubezni potaplja.

Po besedah Küzmove naj bi ponoči zmanjkalo elektrike, kar bi lahko bil razlog za okvaro  potopnih črpalk, ki sicer zaradi dotrajanosti mlina na vsakih deset minut črpajo vodo.

Gladina reke Mure se je od včeraj dvignila za 30 centimetrov, zato bodo zadevo lahko reševali šele po upadu vodostaja. Ob našem obisku so bili na terenu Ižakovski gasilci, ki skupaj z brodarjem trenutno nadzirajo situacijo.

Sicer je v zadnjih treh letih bilo govora o obnovi mlina in montaži novega mlinskega kolesa. Leta 2019 je namreč mlinsko kolo voda odnesla. Po temeljitem pregledu konstrukcije se je vodstvo zavoda odločilo za izgradnjo novega mlina s kovinskimi “kumpi”. trenutno so kumpi, na katerih plava mlin, leseni in dotrajani, ker niso bili ustrezno vzdrževani.

Zavod se po navedbah direktorice Gabrijele Küzma namerava prijaviti na razpis za pridobitev državnih ali evropskih sredstev za vlaganje v javno turistično infrastrukturo. S pomočjo sofinancerskih sredstev bi zgradili nov mlin in brod ter uredili brežine za nemoteno plovbo broda čez reko Muro. Trenutno imajo ob nizkem vodostaju težave, ker zaradi rečnega nanosa na prleški strani z brodom ne morejo do kopnega.

M.Z.