Ob nadaljevanju takšnega vremena bodo posledice katastrofalne

V Strokovnem združenju profesionalnih čebelarjev ugotavljajo, da je letošnja pomlad za čebele katastrofalna. V času cvetenja glavnih medovitih rastlin je bilo za donose in normalen razvoj družin nemogoče vreme. Prav vse paše je uničilo vreme, tako da čebele večinoma niso nabrale dovolj niti za lastne potrebe, ki so v času spomladanskega razvoja zelo velike. Kar ni uničila spomladanska pozeba, je uničilo deževno, vetrovno in hladno vreme.

Čebelarji opozarjajo, da so jim čebele začele umirati zaradi lakote, kar je zaradi velikih zaleg in ogromne porabe ter praktično nobenih donosov logična posledica.

Čebelarji nestrpno spremljajo vremensko napoved za naslednje dni in tedne, ki pa v tem trenutku za čebelarsko panogo ne obeta nič dobrega. Dolgoročna napoved je tudi za medenje gozda zelo slaba, povzročitelji gozdnega medenja namreč za svoj razvoj potrebujejo lepo, toplo ter vlažno vreme. Zaradi lanske katastrofalne suše bodo verjetno vidne posledice tudi pri cvetenju kostanja in lipe.

Čebelarji zaskrbljeni ugotavljajo, da so v letošnjem letu na pragu nove katastrofe. Sladkor je od lanskega leta dražji za več kot 100 odstotkov, močno so se zvišali tudi vsi ostali stroški. Čebelarjem ostaja le upanje, da se vremenske razmere izboljšajo in da bodo uspeli rešiti, kar se rešiti da.

M. Z.