Murskosoboška občinska oblast, zbudi se! 25.000 gospodinjstev se na Dunaju sedaj ogreva s toplotno črpalko!

Foto: Wien Energie/APA

Avstrijsko mesto Dunaj je naredilo pomemben korak, ki so ga napovedali že v letu 2017, ko so se odločili za izgradnjo najmodernejše in okolju prijazne proizvodnje toplote v Evropi. V dunajski elektrarni Simmering je v mesecu marcu začela obratovati največja in najzmogljivejša toplotna črpalka v srednji Evropi, ki ogreva 25.000 okoliških gospodinjstev.

Dunaj tudi v prihodnje z jasnim ciljem: “Mesto z najboljšo kakovostjo življenja na svetu”

Ob zagonu tega izjemnega projekta ogrevanja dunajskega mesta s toplotno črpalko, je okoljska ministrica Ulli Sima povedala, da si Dunaj želi tudi v prihodnje ostati mesto z najboljšo kakovostjo življenja na svetu (primat med 231 mesti vsega sveta po oceni mednarodnega podjetja Mercer mu pripada že deseto leto) Ker “je prepoznal” ogromen potencial na področju ogrevanja v smeri zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida, so se odločili za ta evropski vzor za inovativno in okolju prijazno toplotno oskrbo. Vsako leto bodo namreč prihrani 40.000 ton CO2. 

Vir toplote je odpadna topla voda iz elektrarn

Vir toplote za veliko toplotno črpalko je odpadna topla voda iz elektrarn v Simmeringu (okrožje Dunaja), ki bi se sicer izlivala v Donavo. Sedaj jo prek toplotne črpalke uporabijo za ogrevanje gospodinjstev, napredna tehnologija v napravi pa omogoča, da lahko toploto pridobivajo že iz zelo hladne vode.

Napredna tehnologija v napravi omogoča, da lahko toploto pridobivajo že iz zelo hladne vode

Razvoj znanja in tehnologije je tako omogočil, da lahko črpalka z močjo 27,2 do 40 megavatov vodo s šest stopinj Celzija segreje celo na 95 stopinj Celzija. Po navedbi portala wienenergie.at, je mesto v inovativni projekt vložilo 15 MIO EUR.

Spomnimo, da imajo posamezne geotermalne vrtine v Murski Soboti temperaturo vsaj 56 °C in izjemno izdatnost (količina geotermalne vode), kar jim daje izjemen geotermalni oz. energijski potencial. Kljub temu slednjega nova občinska oblast ni zaznala in potencialno izvedbo projekta ogrevanja mesta zaustavila.

Uredništvo