Murskosoboški škof Peter Štumpf se sprašuje: “Ali postavitev kipa svetega Nikolaja res razdvaja javnost?”

Foto: fb

Internetni portal Sobota info je pred dnevi objavil prispevek, v katerem je bralcem podal analizo ankete, v kateri so anketirance spraševali glede postavitve sv. Nikolaja, zavetnika Murske Sobote v krožišče ob stolnici. Rezultati naj bi pokazali izrazito nenaklonjenost postavitve kipa, saj naj bi samo 31% bralcev glede tega kipa izrazilo pozitivno mnenje, 69% pa, da jih je bilo proti.

Na prispevek portala Sobota info se je murskosoboški škof Peter Štumpf že odzval in sicer je na svojem fb profilu zapisal:

“Možni kip sv. Nikolaja v krožišču pri soboški stolnici bi naj razdvajal javnost.
Tako namreč sporoča internetni portal Sobota info. Pri tem navaja, da je v anketi samo 31% bralcev glede tega kipa izrazilo pozitivno mnenje, 69% pa jih je proti. Ali bi kdo iz omenjenega portala lahko razložil, zakaj so sproti odstranjevali nekatera pozitivna mnenja bralcev?
Kip gor ali dol. Meni ga ni treba. Ne bom ga nesel s seboj na drugi svet. Imam še en predlog za Sobota info in njemu podobne medije. Mogoče pa bi napravili anketo o prijaznosti soboškega stolnega župnišča, ki voznikom omogoča, da na njegovem parkirišču, ki je prav ob tem krožišču nesojenega Nikolaja, lahko zastonj parkirajo svoje avtomobile. Med njimi jih ni malo od teh 69%, ki parkirišče koristijo tudi takrat, ko gredo v službe ali pa na sejem sv. Nikolaja. Kdo bi bil za in kdo proti, da se parkirišče zapre za javno uporabo?
Rezultat je jasen brez ankete. Nihče! Ker parkirišče koristi vsem.
Sveti Nikolaj pa nam daje prav tole sporočilo: “Dajajte vsem zvrhano mero dobrote!” In ker mnogi mislijo samo in zgolj nase in tudi z anonimnim sramotenjem mene in Katoliške Cerkve branijo svoje ideje, s tem samo potrjujejo, da je kip sv. Nikolaja ne samo potreben, ampak nujen. Dobronamerne besede očitno več ne prepričajo. Niti nameni in dejanja. Ostajajo sami še nekateri simboli, čeprav od teh tudi katoliški, ki lahko še dramijo in vznemirjajo vest, ker jih pač ne moremo spregledati. Ali se mogoče prav tega bojijo nekateri?

Sveti Nikolaj je ob zgodovinski prelomnici še kako potreben. Da bo kot pomnik ostal in “sporočal” korenine Prekmurcev in, da bo sporočal dokončno razgradnjo samovolje in odločenosti določenih interesnih skupin, da imajo samo oni pravico do “zvrhane mere dobrote”. Toda, Mestni svet Mestne občine se je že odločil. Prvič v prejšnji sestavi v letu 2018, ponovno pa v novi sestavi v letu 2019. V proračunu za leto 2018 je pod 18035012 – Kipi in spominske plošče bilo zapisano: Sredstva na tej proračunski postavki se v višini 100.000 EUR namenijo za postavitev kipov narodnim buditeljem in drugim kulturno – zgodovinskim osebnostim, na način kot je predlagano v pobudi škofije. V proračunu za leto 2019 so sredstva rezervirana kot investicijski transfer pod 18035012 – Kipi in spominske plošče. V obrazložitvi je zapisano: V okviru konta investicijski transferi nepridobitnim organizacijam in ustanovam je predvidena izvedba
javnega razpisa oziroma poziva za sofinanciranje postavitve novih umetniških del oziroma kipov oseb, ki so zaslužne za priključitev Prekmurja in združitev z matičnim narodom.
Slednje pomeni, da ni nobenega opravičila več za “nemost” in zavlačevanje Mestne občine Murska Sobota. Sicer pa se mnogi verniki danes sprašujejo ali bo murskosoboški župan Jevšek “šel nad  manever” spremembe teksta v proračunu 2019 glede na 2018  in sv. Nikolaju dal priložnost, da v krožišču sporoča “Dajajte vsem zvrhano mero dobrote!”

Uredništvo