Kdo je kriv za mejno kontrolo z Avstrijo?

V času dopustov se je marsikateri Slovenec zaradi visokih cen na Hrvaškem odločil za dopustovanje v Avstriji, Nemčiji, ali kateri drugi zahodni državi. A prva zadeva, s katero naj bi opravili z vstopom v Evropsko unijo, je kontrola na meji s sosednjo Avstrijo. Za marsikoga, ki ne živi tik ob meji, je to presenečenje. Številnim delavcem, ki si kruh služijo v sosednji Avstriji, pa kontrola predstavlja na nek način nezaupanje, v praksi pa gotovo nepotrebno oviro na poti v službo.

Mejni prehod Gederovci (foto: M.Z.)

Vsekakor pa tistemu, ki je na zadnjih državnozborskih volitvah izbral “Svobodo”, kontrola na meji nazorno pokaže še en rezultat napačne odločitve. Kontrolo izvajajo Avstrijci, zato tako člani Golobove ekipe, kakor tudi njihovi zagovorniki (teh je na srečo vedno manj), s prstom pokažejo na tako imenovanega zunanjega sovražnika, čemur smo bili priča v letih pred osamosvojitvijo. A za avstrijsko kontrolo na meji je kriva aktualna, nelegalnim migrantom prilagojena politika koalicijskih strank Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Številke, ki jih o nelegalnih vstopih v državo mesečno objavlja policija, vse to potrjujejo. Glede na število zajetih ilegalnih migrantov omejitev in nadzora nad dogajanjem praktično ni. Golobova vlada s politiko odprtih vrat do migrantov iz meseca v mesec podira rekorde. Število nedovoljenih vstopov migrantov se povečuje že od Golobovega prevzema oblasti, ko Hrvaška še ni bila v “Schengnu”. Dejanske številke so verjetno še višje, ker del migrantov prepotuje našo državo, ne da bi jih policisti sploh opazili.

Skupaj so policisti v pol leta po nedovoljenem vstopu v državo popisali 20.274 migrantov, v istem obdobju lani, ko je večinoma še vladala prejšnja vlada, pa 7.113. V času vlade Roberta Goloba policijska poročila več ne vsebujejo podatkov po mesecih, s čimer vlada namerno prikriva prikaz učinka menjave oblasti.

(vir: policija.si)

Tako je v pol leta v Slovenijo letos prišlo več migrantov, kot v večini preteklih let v celem letu. Izjema sta leti 2015, ko smo bili priča velikemu valu, ki je pretresel Evropo in lansko leto, ko je do velikega povečanja števila migrantov prišlo v drugi polovici leta, ko smo dobili vlado Roberta Goloba.

Vse zapisano potrjuje, da smo z izvolitvijo “Svobode” poleg tanjših denarnic in vedno večje represije na področju svobode govora deležni veliko manj svobode v primerjavi z leti “Janševega avtoritarnega režima”, kot obdobje gospodarske rasti in splošne blaginje poimenujejo vneti zagovorniki vrnitve v socializem.

M.Z.