Na dan 3.6., točno pred enim mesecem, velika zmaga kandidatov SDS za poslance Državnega zbora RS! Tudi pomurskih!

Vir:volitve.gov.si/dz2018/#/rezultati

Točno pred enim mesecem je stranka SDS (prejetih 24,92 %) močno premagala zasledovalko LISTO MARJANA ŠARCA (12,60 %) in stranko SD (9,93 %). V parlament so se uvrstile še stranka SMC (9,93 %), LEVICA (9,33 %), NSi (7,16 %), STRANKA ALENKE BRATUŠEK (5,11 %), DeSUS – DESUS (4,93 %) in SNS (4,17 %).

Vsi pomurski kandidati stranke SDS zmagovalci v svojih volilnih okrajih!

Tudi pomurski kandidati za poslance DZ RS so premagali svoje tekmece v vseh volilnih okrajih. Tako je kandidat Janez Magyar v volilnem okraju Lendava prejel kar 29,96% vseh glasov, pred drugouvrščenim kandidatom NSi (Jožef Horvat), ki je prejel 17,55% in LMŠ (9,19%).

Kandidatka Jožica Jakob je v volilnem okraju Murska Sobota 2 s 21,89% premagala zasledovalca stranke SD (Dejan Židan) s 21,30% prejetih glasov in kandidata SMC s 9,65% glasov.

Kandidat Bojan Petrijan je v volilnem okraju Murska Sobota 1 prejel 25,50% glasov pred drugouvrščeno kandidatko stranke SD (Jolanda Lazar) in tretjeuvrščeno LMŠ (9,83%).

Kandidatka Alja Domjan je v volilnem okraju Gornja Radgona s 24,52% premagala zasledovalko SD (Norma Bale) s 12,73% in LMŠ (11,63%).

Kandidat Lenart Barat je v volilnem okraju Ljutomer s 23,28% premagal zasledovalca LMŠ s 12,44% (Andrej Rus) in kandidata DESUS (10,37%).

Proporcionalni volilni sistem pa po volitvah razkriva mnogo težav. Tako je stranka SDS kljub zmagi v kar 77 volilnih okrajih dobila le 25 poslanskih sedežev, v parlament pa se ni uvrstil niti en kandidat SDS iz Pomurja! V parlament so se uvrstili le trije (plus predsatvnika manjšine) kandidati iz Pomurja drugih strank in sicer Dejan Židan (SD), Jožef Horvat (NSi) in Franc Jurša (DESUS) ter predstavnik madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath.

Stranka SDS pa je zmagovalka v kar 77 (od 88) volilnih okrajih, pripravljeno pa ima tudi koalicijsko pogodbo za programsko usklajevanje s katero odpira vrata vsem strankam, ki so prišle v DZ. Seveda tistim, ki jim je Slovenija na prvem mestu. Ravno tako se imenuje dokument Koalicijska pogodba 2018-2022! Ključni izzivi, o katerih je včeraj “twitnil” tudi prvak SDS Janez Janša in po vsej verjetnosti kandidat za sestavo Vlade RS pa so: Manj za davke-več za vas, Manj birokracije-več svobode in odgovornosti ter Priložnost vsem in ne samo prvorazrednim!

Ali bo predsednik RS Borut Pahor tudi po včerajšnjih pogovorih z vodji poslanskih skupin strank SDS, LMŠ, SD, SMC in Levice ter danes s NSi, SAB, DeSUS, SNS ter predstavnikoma manjšin dal priložnost sestaviti vlado zmagovalcu volitev Janezu Janši, bo očitno znano konec tedna. Iz izjav vodij poslanskih skupin nekaterih strank je namreč razbrati, da imajo pričakovano s sestavo vlade, katere premier bi bil Šarec resne težave!

Uredništvo