Na drevoredu Martina Luthra ulična razstava fotografij Jožeta Kološe!

Foto: zajem slike

“Murska Sobota skozi objektiv Jožeta Kološe – Kološa”, se imenuje ulična razstava na drevoredu Martina Luthra. Prekmurski fotograf Jože Kardoš je namreč jeseni 1920 privekal na svet v Murski Soboti in ob tej priložnosti spominska razstava ob 100. obletnici njegovega rojstva.

V bogatem življenjskem opusu, ki ga je umetnik zapustil rodnemu kraju, so ohranjene stare podobe mestnih ulic, zgradb in življenja v Murski Soboti. Spominska razstava zajema fotografije iz 50., 60. in 70. let dvajsetega stoletja, iz stalne zbirke Pomurskega muzeja Murska Sobota, kjer je vsa njegova zapuščina hranjena v Kološevem kabinetu umetniške fotografije. Avtorica razstave je Tamara Andrejek, višja kustosinja v Pomurskem muzeju Murska Sobota, so zapisali na spletni strani občine.

Foto: Zajem slike

Sto let od rojstva priznanega prekmurskega fotografa Jožeta Kološe – Kološa

S fotografijo se je Jože ukvarjal že kot otrok, najprej v krogu svoje družine, saj je njegov dedek Josip Prahič bil prvi prekmurski fotograf, njegova mati pa je imela po očetovi smrti v lasti fotografski atelje, ki ga je pred drugo svetovno vojno odprla s svojim drugim možem, Dragutinom Reeschem.

Mojster fotografije Kološa je po končani osnovni šoli in gimnaziji, ki jo je obiskoval v Murski Soboti, leta 1940 opravil strokovni izpit v Ljubljani in tri leta pozneje še izpit za mojstra fotografije v madžarskem Šopronu. Leta 1943 se je poročil s Piroško ali Piriko. Prvo samostojno razstavo je pripravil pri osemnajstih letih v Murski Soboti, po vojni pa je v SNG Maribor pripravil prvo povojno fotografsko razstavo z naslovom »Pod svobodnim soncem«. Zaposlen je bil tudi kot fotograf v Uradu za informacije pri predsedstvu vlade SRS v Ljubljani. Kot fotoreporter je delal pri Ljudskem glasu, honorarno pa še pri revijah Maneken in Tovariš.

Umrl je 29. junija 1998 v Semedeli v Kopru. Skupaj z ženo Piroško je pokopan na murskosoboškem pokopališču.

Uredništvo