Krompir nekoč in danes

Vas Lipa v občini Beltinci je bila nekoč znana po dobrih pridelovalcih krompirja, ki so svoje tržne viške krompirja prodajali na domači slovenski trg, veliko krompirja pa je odkupila nekdanja Jugoslovanska vojska. Marsikateri vaščan se še spomni, da so pred razpadom Jugoslavije vojaki s tovornjaki sami prišli po krompir.

Dandanes takšne masovne pridelave krompirja v Lipi ni več. Da pa spomin na nekdanje čase pridelovalcev krompirja ne bi šel v pozabo, je pred leti Turistično društvo Lipa začelo s projektom langašjada, ki je postala v deželi ob Muri vse bolj prepoznavna na turističnem in kulinaričnem področju.

(foto: J.Ž.)

Letošnja langašjida, ki jo je v Športnem parku v Lipi pripravilo domače Turistično društvo, je spet pokazala, da si ljudje želijo takih in podobnih kulinaričnih dogodkov. Domačini iz Lipe in okoliških vasi so sicer vešči priprave in cvrtja langašev, zato so svoje kuharsko znanje in veščine pokazali na tekmovanju v pripravi in cvrtju langaša.

Za ekipe, ki so se udeležile tekmovanja je organizator pripravil logistiko, prostor in vse, kar je bilo potrebno za izvedbo tekmovanja v pripravi langašev. Preden so se tekmovalci lotili dela, so si pripravili sestavine. V Lipi in okolici langaš tradicionalno pripravljajo s pomočjo naslednjih sestavin: krompir, moka, voda, sol.

Po ocenjevanju so langaše poskusili še obiskovalci (foto: J.Ž.)
(foto: J.Ž.)

Komisija je nato vse ocvrte langaše ocenila in razglasila rezultate. Prvo mesto je zasedla ekipa Turističnega društva Lipovci, drugo mesto Društvo upokojencev Beltinci in tretje mesto Gasilsko društvo Lipa. Najbolje ocenjene ekipe so prijele so priznanja in nagrade.

 

V Lipi se medtem že zavzeto pripravljajo na tradicionalno, letos že kar 32. KRUMPLOVO NOČ, ki bo 2. julija v Športnem parku v Lipi.

M. Z.