Središče mesta s tovrstnimi prireditvami v zadnjih letih zopet dobiva dušo

Lendava od nekdaj velja za sejmarsko mesto. V preteklosti so organizirali velike sejme, na katerih so razstavljali ter prodajali svoje pridelke in izdelke obrtniki, kmetje ter rokodelci iz širše okolice.

(foto: lendava.si)

Pred 19 leti je Zavod za kulturo madžarske narodnosti v Lendavi želel ponovno obuditi sejemsko dogajanje, zato so na proščenje, na dan sv. Katarine (25. novembra), obudili to tradicijo in povabili rokodelce ter obrtnike, da ponovno prodajajo svoje izdelke na klasičen sejmarski način. Sv. Katarina Sinajska je zavetnica Župnije Lendava in obenem zavetnica rokodelcev in obrtnikov.

(foto: lendava.si)

Na letošnjem, že 17. Katarininem sejmu je sodelovalo 34 obrtnikov in rokodelcev iz občine in širše okolice. Na stojnicah so prodajali ročno izdelane adventne venčke, uhane, kozmetične izdelke, izdelke iz ličja, gline in lesa, kvačkane izdelke, kape in šale, na voljo so bili tudi sladki medenjaki, razni siri, medeni in mesni izdelki. Organizatorji so poskrbeli tudi za kulinarično ponudbo z langaši, votlim kolačem, klobasami ter toplimi in hladnimi napitki.

(foto: lendava.si)

Proščenje se je torej začelo s mašo v slovenskem jeziku na čast sv. Katarini Sinajski ob 9. uri,  ob 10:30 je sledila še sveta maša v madžarskem jeziku. Po maši so številni obiskovalci ostali na trgu in na stojnicah kupili kakšnega izmed ročno izdelanih produktov ali pa čas izkoristili za prijetno druženje v središču mesta, ki s tovrstnimi prireditvami v zadnjih letih zopet dobiva dušo.

(foto: lendava.si)

M.Z.