S tradicijo bodo nadaljevali tudi po vstopu Hrvaške v Schengen

Na mostu čez Muro pri Petišovcih so se včeraj tradicionalno srečali slovenski in hrvaški policisti. Pridružila sta se jim tudi župan Občine Lendava Janez Magyar in župan mesta Mursko Središče Dražen Srpak, z mostu pa je tokrat v Muro odletela hrvaška policijska kapa.

Slovenski in hrvaški policisti z mejnih postaj Petišovci in Mursko Središče so se po dveletnem premoru ponovno srečali na mostu čez Muro in v reko tradicionalno vrgli policijsko kapo kot simbol dobrega sodelovanja. Lepa prijateljska gesta odraža dobro sodelovanje policisti in lokalnimi skupnostmi sosednjih držav.

Prvič je kapa poletela v reko Muro leta 1992, ko so se na mostu čez mejno reko prvič prijateljsko srečali mejni policisti in cariniki s slovenske in s hrvaške strani novega mejnega prehoda Petišovci – Mursko Središče, da si 31. decembra zaželijo srečo in zdravje. Takrat je enemu od policistov z glave veter odnesel policijsko kapo. V spomin na ta dogodek so se vsako leto srečevali na mostu in v reko vrgli enkrat hrvaško, drugič spet slovensko policijsko kapo.

S 1. januarjem 2023 Hrvaška vstopa v schengensko območje, zato se bo na kopenski slovensko-hrvaški meji prenehala izvajati mejna kontrola in bo preko mejnih prehodov omogočen prost pretok prometa.

Vstop Hrvaške v območje Schengena bodo obeležili tudi v Lendavi in Murskem Središču na slavnostnem dogodku, ki se bo na mejnem prehodu odvil 31. decembra 2022 natanko ob polnoči.

M.Z.