O dogajanju obveščena tudi EU

Politični odstrel nekaterih “moralno in politično oporečnih” novinarjev in urednikov na RTV Slovenija dobiva vse večje razsežnosti. Neuradno smo izvedeli, da naj bi sedaj že bivšo voditeljico Dnevnika Valentino Plaskan pred kratkim zaradi stresa v času pritiskov celo odpeljali na urgenco. Polona Fijavž v vlogi v.d. odgovorne urednice informativnega programa je namreč čez noč s TV ekranov umaknila Valentino Plaskan, Luko Svetino, Igorja Pirkoviča, Vido Petrovčič, Jako Elikana in Nejca Krevha. Plaskanova naj bi po navedbah Bojana Požarja danes pripravljala prispevek o zasebnih potovanjih Roberta Goloba z najetimi letalskimi družbami na morebitne državne stroške.

Na dogajanje so se s protestnim pismom odzvali predstavniki slovenske civilne družbe v imenu članov in plačnikov RTV-prispevka, ki protestirajo zoper politični kadrovski cunami, s katerim vladajoča politika po svojih nameščencih v organih RTV Slovenija izničuje še zadnje sledi pluralnosti javnega zavoda, ki bi moral biti v službi vseh Slovencev.

Vodstvo RTV Slovenija je namreč z nasilnim prevzemom zamenjalo večino oseb na vodilnih funkcijah Javnega zavoda RTV Slovenija, politična čistka pa se nadaljuje nad posameznimi TV voditelji in novinarji. Izrazi sovraštva in izločanja s strani podpornikov teh dejanj napovedujejo nadaljnjo agresijo. Ogrožene so med drugim oddaje Arena, Intervju, Utrip, Pričevalci, kjer smo Slovenci raznolikih nazorskih pogledov lahko spremljali profesionalno artikulirane, strpne, informativne in za gledalce privlačne predstavitve slovenske zgodovinske in politične stvarnosti, ter se ob takšnih glasovih pristne, demokratične slovenske omike tudi sami kultivirali.

Novo vodstvo zavoda s tem zatira zadnje ostanke pluralnosti. Svet zavoda še nikoli od leta 1990 ni bil sestavljen tako enoumno in politično, kakor zdaj, s čemer se vodstvo zavoda RTV Slovenija vrača v dobo enoumnega političnega nasilništva, ki smo se mu v devetdesetih letih prejšnjega stoletja odrekli. Pod pismo so se podpisali Vlasta Doležal Rus (Prebudimo Slovenijo),  Romana Bider (Vseposvojitev), dr. Matija Ogrin (Nova Slovenska zaveza) in dr. Janez Juhant (Združeni ob lipi sprave).

vir: EPP

Evropski poslanci dr. Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič so v petek na Evropsko komisijo naslovili prednostno poslansko vprašanje v povezavi z zagotavljanjem pluralnosti in neodvisnosti javnega zavoda RTV Slovenija. Ljudmila Novak, ki je v časih prejšnje vlade imela veliko za povedati o novinarski neodvisnosti in svobodi, je tokratne čistke novinarjev in urednikov najprej ignorirala, naposled pa s svojim zapisom na FB zapisala, da “je zdajšnje dogajanje na javni RTV na žalost nekaj običajnega.”

Kot v poslanskem vprašanju poudarjajo poslanci, so bili na javnem zavodu RTV Slovenija iz svojih funkcij nedavno odstranjeni vsi, ki ideološko niso blizu ekstremni levici in aktualni oblasti. V imenu depolitizacije, ki je pravzaprav popolna politizacija, so bili tako odstranjeni: generalni direktor RTV, direktor TV, odgovorna urednica informativnega programa, urednik notranje politike, urednik zunanje politike, urednik dnevno informativnega programa, urednik spletnega portala, odstranjuje se tudi voditelje dnevnoinformativnih oddaj. Ukinjajo se oddaje, ki kritično obravnavajo delo aktualne vlade. Napoveduje pa se tudi ukinitev oddaj, v katerih se razkrivajo zločini totalitarnih režimov, predvsem komunizma.

Vse omenjeno je izjemno problematično tudi v luči dejstva, da si Evropska komisija z evropskim aktom o svobodi medijev prizadeva za pluralizacijo, demokratizacijo in omogočanje delovanja medijev brez političnega vmešavanja.

Poslance tako zanima, ali bo Evropska komisija pridobila informacije o dogajanju na javnem zavodu RTV Slovenija, kjer se kot merilo ustreznosti za zasedbo uredniških ter drugih položajev izpostavlja predvsem podpora aktualni oblasti? S katerimi ukrepi bo Evropska komisija zagotovila pluralnost in neodvisnost v nacionalnih javnih zavodih v posamičnih državah članicah? In na kakšen način bo Evropska komisija spremljala ukrepe za zaščito uredniške neodvisnosti?

M.Z.