Grah Whatmough ni imel možnosti zagovora pred razrešitvijo

Delovno sodišče je z delno sodbo ugodilo bivšemu direktorju RTV Slovenija Andreju Grahu Whatmoughu, ki je bil nezakonito razrešen z mesta v. d. generalnega direktorja RTVS.

Grah Whatmough je z delno sodbo zadovoljen, saj odločitev sodišča potrjuje nepravilen način vročanja razlogov za razrešitev in poziva k odgovoru. Sklep je Grahu Whatmoughu namreč skušala vročiti detektivka, a ga na naslovu stalnega prebivališča ni bilo, saj je bil na letnem dopustu.

Po mnenju sodišča ni pravne podlage, da bi se moral Grah Whatmough, ki ga sicer zastopa odvetniška družba Matoz, odzvati na telefonske klice, SMS sporočila, e-pošto, Viber ali kakšen drug komunikacijski medij, saj kaj takega ne opredeljuje pogodba o zaposlitvi, niti predmetna zakonodaja. Sodišče je še ugotovilo, da je RTVS vedela, da je Grah Whatmough na dopustu in mu je ravno v tem času želela vročiti pisanje, kar je nelogično, saj je splošno znano dejstvo, da ljudje, ki so na letnem dopustu, običajno odidejo iz kraja bivanja.

Ker se za dokumente, ki imajo resne posledice, zahteva osebna vročitev, je sodišče zaključilo, da mu listina ni bila vročena. Tako je prišlo do procesne kršitve, saj Grah Whatmough ni imel možnosti zagovora pred razrešitvijo. Za postopek razrešitve je namreč pomembno to, da je Grah Whatmough s tem seznanjen in da se o kršitvah lahko izreče. Tako je bil sklep o razrešitvi nepravilen in s tem nezakonit.

M.Z.