Za “čiščenje janšistov” prilagodili celo statut

Evropski poslanec dr. Milan Zver je včeraj na Evropsko komisijo posredoval osnutek statuta RTV Slovenija ter komisijo pozval k ukrepanju glede drastičnega posega politike v svobodo medijev.

V skladu z javno grožnjo, ki jo je izrekel predsednik vlade Robert Golob, da so dogovorjeni, kako bodo RTV očistili “janšizma” (to so domnevni privrženci bivšega premiera Janeza Janše), se nadaljuje pogrom nad novinarji.

Vladajoča koalicija je na RTV Slovenija najprej zamenjala celotno vodstvo javne televizije, nato pa z novim vodstvom spremenila programsko shemo in takoj ukinila oddajo Panorama, kjer je zaposlenih 15 novinarjev in urednikov. Te so poslali na prisilno čakanje z utemeljitvijo “da jim ne morejo zagotoviti dela”, kar seveda ne drži.

Na grob način so odslovili skupino novinarjev, ne da bi se z njimi ali z njihovimi sindikati sploh kaj poskušali dogovoriti. Novinarji so dobili zgolj odredbo o čakanju na delo, vsem pa so celo preklicali službene kartice.

V teh dneh je javnost prišel osnutek novega statuta, ki v 92. členu predvideva odpustitev vseh “neželenih novinarjev”.

Novinarji se zavedajo položaja in bodo s svojim sindikatom pravico ob nespornih kršitvah delovnopravne zakonodaje iskali na sodišču.

Evropska komisija se zavzema za vladavino prava in svobodo medijev v državah članicah. Zato Zver pričakuje njen odziv in komisijo sprašuje, kako bo reagirala na ta drastičen poseg politike v svobodo medijev in kako misli trajneje zagotoviti svobodo medijev v Sloveniji in tudi v drugih članicah EU.

Dogajanje zelo spominja na čase po letu 1946, ko so iz sodišč nagnali izobražene sodnike in tožilce, na njihova mesta pa postavili mizarje in krojače. 

M.Z.