Obnašanje navijačev preseglo vse meje

Na včerajšnjem nogometnem derbiju 1. SNL med nogometnima ekipama NŠ Mura in NK Maribor so policisti pri izvajanju nalog v dveh primerih odkrili prepovedano drogo in v dveh primerih prepovedano pirotehniko. Sredi drugega polčasa je prišlo do prepovedane uporabe pirotehnike s strani zaenkrat še neznanih kršiteljev – storilcev med člani organiziranih navijaških skupin, zaradi česar je bilo po prvih informacijah poškodovanih 5 igralcev NŠ Mura (Niko Kasalo, Tilen Ščernjavič, Žiga Laci, Robert Čakš in Luka Turudija) in kondicijski trener Gal Ribič, ki so zdravniško pomoč poiskali v murskosoboški bolnišnici. 

(foto: nsmura.si)

Organizator prireditve in predstavnik NZS sta se odločila, da bosta nogometno tekmo prekinila, zato je prišlo s strani organizatorja do pozivanja zapustitve teh oseb iz območja stadiona. Nekateri posamezniki – člani ONS Viole so poziv organizatorja upoštevali, drugi pa so stadion začeli zapuščati šele po pozivu varnostne službe in opozorilih policistov.

Policisti PU Murska Sobota so danes prejeli informacijo, da je zaradi poškodbe na nogometni tekmi 18.2.2024 v Murski Soboti zdravniško pomoč iskal tudi otrok – pobiralec žog, ki je bil lahko telesno poškodovan.

Na tekmi je bilo skupaj poškodovanih 7 oseb, poleg otroka še 5 igralcev NŠ Mura in kondicijski trener (2 predvidoma huje in 4 lažje telesno poškodovani). Zaradi poškodb policisti zbirajo informacije o sumu storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu KZ-1.

Policisti obravnavajo tudi 2 kaznivi dejanji poškodovanja tuje stvari po 220. členu KZ-1, kjer je bila poškodovana oprema na stadionu in parkiran osebni avtomobil. Obravnavali so še 2 kršitvi Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami in 3 kršitve Zakona o javnih zbiranjih (2x zasežena pirotehnična sredstva in 1x kršitve organizatorja). Po tekmi so policisti obravnavali 1 kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru.

Gre za prve ugotovitve, saj policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem dejanskega stanja zaznanih kršitev.

M.Z.