Na veliki petek bolj razpoložljivi za Božjo milost in spreobrnjenje srca!

Vir: Pixabay

Na današnji dan Velikega petka se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. To je tudi edini dan v cerkvenem letu, ko ni svete maše, pri bogoslužju pa obhajamo spomin na Jezusovo smrt na križu in molimo križev pot. Gre za eno najstarejših in najbolj častitljivih dediščin starokrščanskega bogoslužja in pobožnosti.

Kristjani na današnji dan “gremo skozi” tri opravila. V prvem beremo pasijon oz. poročilo o Jezusovem trpljenju iz Janezovega evangelija. Gre za opravilo Božje besede, kjer prosimo oz. sporočamo, da si želimo sodobno družbo in njene voditelje, za drugače verujoče in neverujoče, za cerkvene potrebe kot tudi za odnose z judovsko skupnostjo. V drugem opravilu častimo križ v znamenje hvaležnosti in spoštovanja, v tretjem pa je obhajilni obred, kjer prejmemo svete hostije, ki jih je duhovnik pripravil ob včerajšnjem velikem četrtku.

Čeprav ima današnji dan noto žalovanja, pa se v odpovedi odpremo in postanemo bolj razpoložljivi za Božjo milost in spreobrnjenje srca ter se v mislih prihajajočega vstajenja Kristusa veselimo njegove zmage.

Uredništvo