Nagrajena dr. Verica Trstenjak za naj izjavo Bob 2018! “Politikom sporočam: ne govorite, da podpirate strokovnjake. Podpirate jih le, če so slučajno vaši. In …”

Vir:fb

Večerovo nagrado Bob leta 2018 je včeraj prejela dr. Verica Trstenjak, pravnica, ki že dolgo v pomembni meri dela in ustvarja onkraj slovenskih meja. Nagrado si je prislužila za “naj” sporočilo 2018, ko je povedala: “Politikom sporočam: ne govorite, da podpirate strokovnjake. Podpirate jih le, če so slučajno vaši. In politiki, ne govorite, da podpirate vračanje strokovnjakov iz tujine, ker jim vračanje preprečujete. “Ob prejemu nagrade je povedala: “Naša naloga je, da povemo, kaj je prav in kaj ni!”

Z izjavo sporočila, da politiki morajo poskrbeti, da bodo mladi imeli motivacijo, da bodo pridobivali nova znanja in da se bodo radi vračali v domovino!

Profesorica evropskega prava na dunajski univerzi je prepričana, da ima pameten politik okoli sebe ljudi, ki so strokovno še boljši od njega. Sporočilo politikom, da so ravno oni “poklicani”, da bodo mladi imeli motivacijo, da bodo pridobivali nova znanja in se bodo radi vračali v domovino, je sporočilo ob ključnem trenutku. Temelji, ki so se nam “zamajali” v zadnjih letih že kažejo posledice odhoda mnogih mladih potencialov, žal pa so plod nezaupanja in tudi korupcije, ki pa še ni doživela sodnega epiloga. Zato naj se dobronamerna izjava dr. Trstenjakove, povedana naravnost, zasidra v razmišljanja in odločanja politikov, ki so ključna za prihodnosti vseh!

Sicer pa j e dr. Verica Trstenjak profesorica za evropsko pravo na dunajski univerzi, bila je generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije, sodnica na Splošnem sodišču Evropske unije (danes Sodišču prve stopnje) v Luksemburgu in tudi generalna sekretarka slovenske vlade ter državna sekretarka na ministrstvu za znanost in tehnologijo.

Uredništvo